logo F1online.sk

Na suchu sa budem všetko učiť odznovu, povzdychol si Lawson

Liam Lawson
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 8. 2023

Bola to pre Liama Lawsona obrovská skúška. Nikoho neprekvapilo, keď v holandskej kvalifikácii obsadil posledné miesto. V monoposte AT04 sedel prvýkrát a mal jeden tréning v náročných podmienkach, aby sa všetko naučil. Na konci dňa je úspech, že jeho monopost zostal v jednom kuse.

Po zranení Daniela Ricciarda naskočil na jeho miesto novozélandský mladík Liam Lawson, ktorého skúsenosti v F1 pozostávajú z niekoľkých testov a prvých voľných tréningov. Ani jeden z nich však neodjazdil v monoposte AT04. V daždi sa od neho neočakávali žiadne zázraky a žiadne ani neprišli. Lawson odštartuje do nedeľných pretekov z posledného miesta.

Otázkou teraz je, aké užitočné mu budú poznatky zo soboty, keďže predpoveď počasia pred nedeľou zostáva otvorená. „Ak bude sucho, budem sa musieť všetko učiť odznovu, pretože som nejazdil na suchu,“ povedal Lawson, ktorý v Q1 stratil na tímového kolegu Júkiho Cunodu asi 1,6 sekundy.

„Budú to veľmi náročné preteky. Teším sa, aj keď viem, že to bude ťažké a bude toho na nás veľa. Chceme len čisté preteky. Hlavne prvá polovica bude extrémne náročná, zvlášť na suchu, a budem sa musieť všetko naučiť. Neabsolvoval som žiadne pretekové simulácie alebo niečo podobné. Netuším, ako sa budú správať pneumatiky. Bude to pre mňa veľká škola,“ povedal Lawson.

„Ku koncu pretekov sa hádam budem v aute cítiť oveľa pohodlnejšie. Aspoň taký je môj cieľ,“ dodal Liam skromne.

Ten prežíva priam lavínu emócií. Iste, pôsobí ako rezervný pilot Red Bullu a AlphaTauri, takže na niečo podobné musí byť v rámci možností pripravený, ale takéto situácie sú skôr výnimočné. Bol však hodený do hlbokej vody a musí sa naučiť plávať.

„Všetko prebehlo veľmi rýchlo. Sedel som v garáži Red Bullu a sledoval druhý tréning. Bola to zvláštna nehoda. Nešlo o žiadnu veľkú haváriu, len sa pri nej roztočil volant. Niečo také nikdy nechcete vidieť a Daniela mi je ľúto,“ hovorí Lawson.

„Povedali mi, že má zranenú ruku, takže som čisto z preventívnych dôvodov išiel na piatkovú poradu. V polovici brífingu som dostal tú správu. V druhej polovici porady som sa priam pekelne sústredil! Áno, musel som nasať veľa informácií. Uvedomil som si, že v nasledujúcich 24 hodinách sa toho veľa naučím,“ dodal.

Jeho úlohu neuľahčila ani skutočnosť, že sa nezúčastnil tradičnej prípravy tímu na VC Holandska na simulátore, keďže mal voľno po náročnom prelete z Japonska, kde bojuje o titul v tamojšej Super Formule. Zandvoort si tak pamätá skôr z minulej sezóny Formuly 2 než zo svojich tradičných povinností na simulátore Red Bullu.

„Z Japonska som letel priamo sem,“ priznal Lawson. „Určite by som sa rád lepšie pripravil na toto podujatie, hlavne by mi bodli prvé dva tréningy, ale toto je príležitosť, na ktorú som čakal celý život. Chopím sa svojej šance a pokúsim sa z toho vyťažiť čo najviac.“

Na otázku, čo bolo najnáročnejším aspektom jeho prvého dňa, novozélandský mladík odpovedal: „Podmienky a snaha adaptovať sa na intermediálky. Nikdy som na týchto pneumatikách nejazdil, takže to bolo na celom dni asi najnáročnejšie.“

„V treťom tréningu to bolo náročné, ale na prvej sade v Q1 som sa cítil celkom komfortne. Na prvej sade sme neboli ďaleko, ale potom na druhej začalo opäť pršať. Čakal som, že ma to spomalí, ale to sa nakoniec nestalo,“ povedal Lawson.

Zatiaľ netušíme, či sa Liam predstaví aj o týždeň v Monze. Sám povedal, že ani on nevie. Samozrejme, podľa predbežných prognóz by malo Danielovi Ricciardovi trvať zotavovanie viac ako týždeň.

Súvisiace články