logo F1online.sk

Massa: Nejde mi o peniaze, ale o spravodlivosť

Felipe Massa
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 8. 2023

Veľká cena Singapuru 2008 a aféra Crashgate píšu ďalšiu epizódu. Felipe Massa sa po pätnástich rokoch odhodlal k právnym krokom proti FIA a F1, ktoré obviňuje zo zanedbania povinností. Titul už nezíska, ale od menovaných organizácií žiada finančné odškodnenie, ktoré má podľa Massu symbolizovať jeho víťazstvo v boji za spravodlivosť.

Brazílčan poslal svojmu bývalému šéfovi – a dnes šéfovi Formuly 1 – Stefanovi Domenicalimu a prezidentovi FIA Mohamedovi bin Sulajemovi predžalobnú výzvu, v ktorej vyjadril vôľu sa dohodnúť, čím môžu menovaní šéfovia zabrániť súdnemu sporu. Aspoň také informácie priniesla minulý týždeň agentúra Reuters.

Massa sa teraz prvýkrát od vydania tejto správy postavil pred mikrofóny médií, ktorým potvrdil, že to so svojím „bojom za spravodlivosť“ myslí vážne.

„Budeme pokračovať, až kým nedosiahneme výsledok, ktorý je podľa nás správny pre spravodlivosť v športe,“ prehlásil Massa pre Autosport. „Preto sme sa rozhodli dať dokopy veľmi veľký a opodstatnený právny tím. Robím to pre šport; robím to, aby som ukázal, že manipulácie nepatria do športu.“

„Nerobím to pre peniaze, ale pre spravodlivosť pre tento šport. Nech ľudia napíšu o peniazoch čokoľvek, nemajú pravdu,“ prehlásil Massa odhodlane.

„Finančná kompenzácia je určite skutočná, napríklad teraz vynakladám na tento prípad veľa peňazí, ale určite to nerobím pre peniaze,“ dodal.

Je tomu už pár mesiacov, čo Felipe pred médiami prvýkrát priznal, že skúma právne možnosti, ako oživiť kauzu Crashgate. Po týždňoch skladania právneho tímu sa napokon odhodlal k akcii. Už teraz je však jasné, že titul mu nikdy patriť nebude. Je zrejmé, že aj jeho právnici to označili za vopred prehratý boj. Je však presvedčený, že má v rukách dosť silný prípad, aby mohol získať aspoň odškodné.

„Určite som veľmi optimistický. Je jasné, že preteky mali byť zastavené, ale to sa nestalo. Nikoho nepotrestali a bolo to celé absolútne neprijateľné. Je dôležité, aby všetci presne vedeli, čo sa stalo. Ľudia musia pochopiť, že celkové hodnotenie šampionátu bolo zmanipulované práve pre tieto preteky,“ prehlásil Massa.

Súvisiace články