logo F1online.skF1online.sk

Ricciardo opisuje svoju nehodu: Nestihol som zložiť ruky z volantu

Daniel Ricciardo so zlomenou rukou
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala26. 8. 2023

Letná prestávka sa Danielovi Ricciardovi poriadne natiahne. Pilot AlphaTauri zrejme bude nútený vynechať viacero veľkých cien, keďže v tréningu na VC Holandska utrpel zlomeninu záprstnej kosti. K nešťastnému zraneniu podľa jeho slov došlo po tom, čo nestihol zložiť ruky z volantu.

Určite ste si už všimli, že piloti pri náraze do bariér skladajú ruky z volantu. V piatok sa ukázalo, prečo to robia; po náraze prednej nápravy do bariéry totiž hrozí, že po otočení kolies dôjde k náhlemu strhnutiu volantu, čo môže spôsobiť až zlomeninu kostí v ruke či zápästí.

Ricciardo tak vynechá Veľkú cenu Holandska, takmer určite aj preteky v Monze, a možno aj ďalšie súťažné víkendy. Jeho náhradníkom sa stane Liam Lawson, ktorý na svoju šancu čakal v japonskej sérii Super Formula.

“Po prestávke som sa veľmi tešil na návrat. Šlo to celkom dobre,” rekapituloval svoj piatok Daniel Ricciardo. “Pred druhým tréningom sme spravili pár zmien a na tvrdej zmesi ešte pred nehodou som mal dobrý pocit. Zlepšovali sme sa. Boli sme celkom konkurencieschopní, takže som mal pozitívne dojmy.”

Stačil však zlomok sekundy a namiesto nehody, na ktorú by si o týždeň ani nespomenul, bude prejazd treťou zákrutou ľutovať ešte týždne. “Spomínam si, že som vchádzal do tretej zákruty. Už som bol v nej, keď som zbadal Piastriho. Buď by som vrazil doňho, alebo by som vrazil do bariéry,” opisuje svoj výber medzi zlou a horšou možnosťou.

“Keď som trafil bariéru, nemal som čas zložiť ruky z volantu a ten mi zasiahol ruku. Je to veľmi nešťastné a frustrujúce, ale dám sa z toho čím skôr dokopy,” sľúbil Ricciardo. Ak bude nutná operácia, tak podľa Helmuta Marka ho bude operovať Xavier Mir, jeden z najlepších chirurgov, na ktorého nedajú dopustiť jazdci MotoGP a teraz už ani Lance Stroll.

Rodák z Perthu spraví maximum pre to, aby sa čím skôr vrátil do kokpitu, ale nič nechce zanedbať. “Veľmi rád by som sa čím skôr vrátil, ale chcem, aby sme všetko spravili poriadne, nech sa vrátim silný a konkurencieschopný. Tímu želám všetko dobré a je mi ľúto tejto zmeny plánu. Liam dostane šancu, nuž mu želám dobrý víkend.”

Súvisiace články

Diskusia