logo F1online.skF1online.sk

Alonso: Formula 1 je sebecká, čistý motoršport nájdete skôr v Le Mans, Indy alebo na Dakare

Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 8. 2023

Formula 1 je kráľovná motoršportu. V tejto kategórii sa chce objaviť každý pretekár a chce tu pracovať každý inžinier. Rozhodne sa v mnohom líši od ostatných kategórii, ktorých po celom svete nájdete stovky. Fernando Alonso si ich vyskúšal a tvrdí, že F1 láka fanúšikov viac než čokoľvek iné, aj keď čistý motoršport musíte hľadať v iných šampionátoch.

Španielsky matador opustil Formulu 1 v roku 2018 dosť frustrovaný. Nevedel, či sa ešte vráti, ale rozhodne si nechával otvorené zadné vrátka a vyhlasoval, že ešte nekončí. Napriek všetkým úspechom a nadšeniu z ostatných kategórií sa v roku 2021 vrátil, pritom sa nechal presvedčiť tímom zo stredu poľa.

Dva roky mimo divokého kolotoča F1 ponúkli Fernandovi úplne iný pohľad na tento šport. Nech máte akékoľvek výhrady, Formula 1 je stále vrchol motoristického športu, čo si počas svojej dobrovoľnej prestávky uvedomil aj Alonso.

„Počas tých dvoch rokov som videl veľa,“ povedal Alonso pre High Performance Podcast. „V prvom rade to bola láska a vášeň, ktorú ľudia prejavovali mne, mojej kariére a mojej práci.“

„Keď som v roku 2018 odišiel, bol som unavený z cestovania, všetkého okolo Formuly 1 a neschopnosti bojovať o veľké ciele. Vtedy som nevnímal, čo si ľudia myslia o tomto športe alebo o mne, ale keď som odišiel, tak mi fanúšikovia na letiskách, v hoteloch a všade naokolo neustále vraveli, že sa musím vrátiť.“

„Prekvapilo ma, ako ľudia milujú, čo robíme. Ja som si naproti tomu počas tých rokov pripadal ako neviditeľný. Šport vtedy možno nebol taká veľká vec ako dnes so všetkým nadšením z Drive to Survive a ďalších vecí. Skrátka ma prekvapilo, koľko lásky sa mi dostalo od ľudí,“ hovorí Alonso.

Nejeden si všimol, že v roku 2021 sa do Formuly 1 vrátil iný Fernando, usmievavejší a prístupnejší, ktorý si viac užíva možnosť jazdiť s najrýchlejšími autami na svete. Jeho prístup k pretekaniu a politike sa možno nezmenil, ale podľa jeho slov sa zásadne zmenil pohľad na fanúšikov a médiá.

„Formula 1 je vo svete motoristického športu veľmi odlišná od ostatných kategórií, je oveľa sebeckejšia, okúzľujúcejšia, ale zároveň falošná. Podľa mňa boli určite Le Mans, Indy alebo Dakar viac o čistom motoršporte, ale Formula 1 má svoju vlastnú príťažlivosť, ľudia chcú prísť na preteky a sledovať ich v televízii,“ hovorí Alonso.

„Sám som pozeral preteky a dokázal som o niečo viac oceniť veci, ktoré som dovtedy ako jazdec veľmi nemusel, napríklad národné hymny, prehliadkové kolo pre fanúšikov, pohľad prostredníctvom médií a kamier, čo som ako jazdec neznášal, ale pri pohľade z obývačky mi to chýbalo. Ak sa niektorý z pilotov viac usmieval alebo bol prístupnejší, vedel som to oceniť z pohodlia domova.“

„Po návrate som sa rozhodol pristupovať k týmto veciam uvoľnenejšie, viac mi záleží na fanúšikoch, televízii a pod., pretože vďaka dvojročnej prestávke lepšie rozumiem ich dôležitosti,“ zakončil svoju vyčerpávajúcu odpoveď Fernando.

Súvisiace články

Diskusia