logo F1online.sk

Massa ako „právoplatný“ šampión podnikol prvé právne kroky, od FIA a F1 žiada odškodné

Nelsinho Piquet, VC Singapuru 2008
© FOM/Screenshot
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 8. 2023

Táto kauza nevyšumí len tak do stratena. Keď Bernie Ecclestone v tomto roku prezradil, že po skončení Veľkej ceny Singapuru 2008 disponovala F1 a FIA dôkazmi, ktoré by usvedčili Renault z podvádzania pri úmyselnej nehode Nelsona Piqueta, pomkol brazílskeho pretekára Felipeho Massu k podniknutiu právnych krokov. Tie sa teraz podľa agentúry Reuters premenili na skutočnosť.

V krátkosti, čo už vieme. Pilot Renaultu Nelson Piquet junior úmyselne havaroval na Veľkej cene Singapuru 2008, aby spôsobil výjazd safety caru a dostal do čela svojho tímového kolegu Fernanda Alonsa, ktorý napohľad nelogicky zastavil v úvodnej fáze pretekov. Po nehode došlo k húfnemu nájazdu do boxov. Využiť sa to pokúsil aj líder pretekov Felipe Massa. Zastávka v boxoch však skončila obrovským zlyhaním, vytrhnutiu tankovacej hadice a odstúpeniu pilota Ferrari z pretekov, ktoré mal vyhrať.

Bol to jeden z rozhodujúcich okamihov sezóny. Lewis Hamilton totiž skončil na treťom mieste a získal šesť bodov, čím si upevnil pozíciu lídra šampionátu. Na konci roka 2008 sa s mikroskopickým náskokom jediného bodu stal majstrom sveta.

Vtedajší šéf F1 Bernie Ecclestone v tomto roku priznal, že vraj mali s Maxom Mosleym (vtedajším prezidentom FIA) dosť dôkazov, aby Renault usvedčili z podvádzania a preteky anulovali. Keďže však nechceli riskovať poškodenie dobrého mena, nakoniec nič neurobili.

Konať sa však rozhodol Massa, ktorý krátko po týchto slovách zostavil tím právnikov a rozhodol sa, že bude bojovať za spravodlivosť. Ako sa zdá, neboli to len plané reči. Agentúra Reuters vo štvrtok informovala, že Felipe a jeho tím zahájili útok.

„Právnici bývalého pilota Felipeho Massu podnikli právne kroky proti šéfom Formuly 1 a FIA, pričom požadujú vysoké odškodné za údajné ‚sprisahanie‘, ktoré ho pripravilo o titul šampióna v roku 2008,“ píše Reuters.

Článok agentúry uvádza, že predmetné strany už majú na stole predžalobnú výzvu s ponukou na mimosúdne vyrovnanie. Brazílčan bol podľa tohto dokumentu okradnutý o titul konaním osôb na najvyššej úrovni, čím došlo k spáchaniu škody vo výške desiatok miliónov eur na prémiách a iných finančných odmenách.

„V jednoduchosti povedané, pán Massa je právoplatným majstrom sveta za rok 2008. F1 a FIA úmyselne ignorovali pochybenie, ktoré ho o tento titul pripravilo,“ uvádza sa v liste, ktorý videla agentúra Reuters a ktorý bol 15. augusta odoslaný z londýnskej kancelárie Enyo Law.

„Pán Massa nie je v tejto fáze schopný plne vyčísliť svoje škody, ale odhaduje, že pravdepodobne presiahli desiatky miliónov eur. Táto suma pritom nezahŕňa závažnú morálnu ujmu a škodu na povesti, ktorú pán Massa utrpel,“ dodáva Reuters.

Paradoxné na tom je, že tento list je adresovaný súčasnému šéfovi Formuly 1 Stefanovi Domenicalimu, ktorý bol v tom čase Massovým šéfom vo Ferrari. Druhým adresátom je prezident FIA Mohamed bin Sulajem.

Právnický tím brazílskeho pretekára zostavený zo zástupcov z Británie, Spojených štátov, Švajčiarska a Francúzska šéfov F1 a FIA upozorňuje, že ak nedostane uspokojivú odpoveď na predmetné nároky, má v úmysle „podniknúť konkrétne právne kroky s cieľom získať náhradu škody a potvrdenie, že nebyť týchto nezákonných činov, získal by v roku 2008 titul majstra sveta.”

Vraj ak sa Felipeho právni zástupcovia nedočkajú odpovede do štrnástich dní, „pravdepodobne dostanú pokyn začať súdne konanie na anglických súdoch bez ďalšieho upozornenia“.

Táto kauza teda nie je na konci a očakávame, že v najbližších týždňoch sa o všetkom bude veľmi intenzívne hovoriť.

Súvisiace články