logo F1online.skF1online.sk

Už sa nechcem toľko zaoberať mojím jazdeckým štýlom, hovorí Ricciardo

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 8. 2023

Je to asi najhoršia nočná mora v živote každého pretekára, keď vie, čo potrebuje urobiť, ale z nejakého dôvodu to nedokáže. Daniel Ricciardo zažil niečo veľmi podobné počas svojho dvojročného pôsobenia v McLarene, keď sa veľmi dlho snažil adaptovať, ale nakoniec to bolo márne.

Pri takom procese začnete spochybňovať aj úplné pretekárske základy. Austrálčan podľa všetkého vyvinul maximálne úsilie, aby si s monopostami McLarenu „potykal“, ale to sa nakoniec nepodarilo. Jeho pôsobenie v AlphaTauri tak prinesie dôležité odpovede na niektoré otázky, ktoré nás laikov veľmi zaujímajú.

Počiatočné správy sú pozitívne. Red Bull vraj musel na simulátore zbaviť Ricciarda niektorých „zlozvykov“ a podľa Christiana Hornera v tíme ani nespoznali Danielov nový jazdecký štýl. Keď po niekoľkých mesiacoch práce zasadol do kokpitu na testoch Pirelli v Silverstone, celý Red Bull vraj okamžite presvedčil, že si zaslúži ďalšiu šancu.

Na otázku, či si musel v AlphaTauri siahnuť podobne hlboko ako v McLarene, aby sa dostal do tempa, Ricciardo odpovedal: „Už nikdy sa nechcem do takej miery zaoberať detailmi svojho jazdeckého štýlu.“

„Podľa mňa už počas prvého roka v McLarene som počas letnej prestávky zistil, že ideme až príliš do hĺbky. Potrebovali sme zmeniť prístup,“ hovorí s odstupom času Ricciardo.

„Bolo v najlepšom záujme všetkých urobiť čokoľvek pre to, aby to začalo fungovať. Uvedomil som si však, že to nefunguje. Pri spätnom pohľade si hovorím, že sme asi urobili až príliš veľa, ale u niekoho iného by to možno zabralo, takže nikdy neviete,“ dodal.

Daniel je teraz hlavne rád, že v AlphaTauri mohol rýchlo aplikovať svoj prirodzený jazdecký štýl a nemusel sa prispôsobovať alebo do hĺbky analyzovať, čo potrebuje zmeniť. Aj keď tento monopost nie je po aerodynamickej stránke na vysokej úrovni, Ricciardovi, zdá sa, vyhovuje.

„Už v prvom kole som cítil, že sa mi dostáva očakávanej spätnej väzby, čo bolo dôležité. Možno však ešte len nájdem veci, na ktorých budem musieť zapracovať a ktoré nebudú v úplnom súlade s mojimi pocitmi. Na tejto ceste očakávam výzvy,“ povedal Ricciardo.

„Prvý dojem mi však ponúkol o trochu známejšie pocity a presne v to som aj dúfal,“ dodal Daniel.

Súvisiace články

Diskusia