logo F1online.sk

Marko: Verstappen by v belgickej kvalifikácii zvíťazil aj s AlphaTauri či Haasom

Max Verstappen
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 8. 2023

Po tom, čo skvelý víkend v Belgicku v podaní Maxa Verstappena okomentoval Christian Horner, nezostal svojej povesti nič dlžný ani Holanďanov najväčší fanúšik Helmut Marko. Osemdesiatročný vyhľadávač talentov spustil na adresu dvojnásobného majstra sveta hotovú ódu, počas ktorej sa nechal uniesť a utrúsil, že úradujúci šampión by piatkovú kvalifikáciu ovládol aj v najmenej konkurencieschopnom monoposte – Haase či dokonca AlphaTauri.

Verstappen, ktorý sa v predošlých dvoch ročníkoch tešil zakaždým z titulu, má našliapnuté za majstrovským hetrikom. Z doterajších dvanástich podujatí ovládol až desať a zo svojich, inak mnohých veľmi talentovaných súperov, spravil iba akýchsi štatistov.

Pre Marka, ktorý je Verstappenovým obdivovateľom a fanúšikom v jednom [veď to bol koniec koncov rodák z Grazu, ktorý Verstappena priviedol do F1, pozn. red.], je dominancia 25-ročného pretekára priam balzamom na dušu. Najstaršia osobnosť v padoku si víťaza 45-tich veľkých cien nedokáže vynachváliť a opakovane sa necháva počuť, že sa na Maxa nikto – a to ani vo sne – nechytá.

„Max by si išiel svoje v každom jednom aute,“ uviedol Marko pre Motorsport-total.com. „Maxa z roku 2020 nemožno porovnávať s Maxom z roku 2023. Spoločné majú len rovnaké meno. Stal sa  z neho neskutočný suverén.“

„Pre mňa bol šampiónom v čítaní pretekov vždy Hamilton, keďže vedel, kedy si má pošetriť pneumatiky a kedy na to naopak zatlačiť,“ poznamenal niekdajší pilot Formuly 1. „Max je v tomto teraz rovnaký. Možno je aj lepší, pretože je prirodzene rýchlejší. V priebehu rokov neuveriteľne dozrel.“

Aj keď sa o pretekovom tempe Verstappena vedelo dávno predtým, ako začal kraľovať štartovému poľu, v jednom ukazovateli sa výrazne zlepšil až prednedávnom – v kvalifikáciách. Zatiaľ čo Holanďan premiérové víťazstvo zaznamenal už v sezóne 2016, prvej pole position sa dočkal až o tri ročníky neskôr.

Odvtedy ich pridal ďalších 27, ale stále platí, že hoci je v súčasnosti kvalifikačným špecialistom, v pretekoch si ešte stále počína o čosi lepšie. V belgickej Q3 však podal taký dominantný výkon, že strata druhého Leclerca takmer presiahla sekundu.

To vyrazilo dych aj obvykle stoickému poradcovi Red Bullu: „Za takýchto podmienok by vyhral aj s AlphaTauri či kvalifikačne rýchlym Haasom,“ vyhlásil Marko.

Súvisiace články