logo F1online.sk

Alfa Romeo: Cieľom je siedme miesto, ale bude to tesné

Kuan-jü Čou
© Twitter/Alfa Romeo
Tomáš Masár
Tomáš Masár11. 8. 2023

Ďalší z tímov, ktorý pravdepodobne nesplní predsezónny cieľ, je Alfa Romeo. Z Hinwilu  pritom vychádzali pred štartom ročníka pomerne pokorné vyhlásenia – vraj si vystačia aj s konečným šiestym miestom. Ako sa však nakoniec ukázalo, švajčiarsky celok s talianskou nálepkou počas zimy zaspal na vavrínoch a výsledkom je priebežná deviata pozícia v Pohári konštruktérov. Keďže je náskok šiesteho Alpinu už priveľký, Alfa si najnovšie predsavzala vyšplhať sa aspoň na siedmu priečku.

Horšie než Alfa Romeo si v aktuálnej sezóne počína iba AlphaTauri. Netrápia sa však len tieto dva celky, na ružiach ustlané nemá ani Haas s Williamsom, ktorých piloti pozbierali o dva body viac ako Bottas s Čouom.

Alfa Romeo si uvedomuje, že uspokojivé siedme miesto v súťaži tímov je na dosah, no tiež to, že bez vylepšení na túto métu nedosiahne. Balík noviniek tak musí byť absolútnou prioritou, na ktorej sa bude pracovať v tovární dňom i nocou a ktorá uzrie svetlo sveta čo najskôr.

„V pretekoch po letnej prestávke predstavíme tak mechanické, ako aj aerodynamické vylepšenia,“ hotuje sa šéf traťového inžinierstva Alfy Romeo Xevi Pujolar. „Pracujeme na tom, aby sme sa uistili, že sa nám zovšadiaľ podarí vyžmýkať maximum a optimalizovať tak náš výkon.“

„Taktiež spolupracujeme s našimi jazdcami a snažíme sa zabezpečiť, aby sme vyťažili všetko, čo môžeme.“ Pujolar tvrdí, že ak má dôjsť k zlepšeniu, je nevyhnutné zapracovať nielen na technickej stránke, ale pozrieť sa problémom na kĺb komplexnejšie.

„Nie je to len o vylepšeniach, môžeme dosiahnuť pokrok aj po prevádzkovej stránke,“ poznamenal Španiel. „V strede poľa je to veľmi tesné, takže aj jedna desatina k dobru by sa v našom prípade postarala o veľký rozdiel.“

„Následne, keď sa budeme chcieť dotiahnuť na top tímy to už bude o inom, ale v súčasnosti sa zameriavame na to, aby sme skončili v Pohári konštruktérov v strede poľa, ktoré je nesmierne vyrovnané, na siedmom mieste,“ uzavrel Pujolar.

Súvisiace články