logo F1online.sk

Keď sa Nigel Mansell zrazil s Fernandom Alonsom

Záržka Nigela Mansella s Fernandom Alonsom
© Screenshot/Motorsport TV
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 8. 2023

Okrúhle 70. narodeniny dnes oslavuje jedna z najväčších osobností Formuly 1. Muž známy svojimi úspechmi aj fúzami, majster sveta z roku 1992 a rozhodne jeden z najpopulárnejších pilotov Nigel Mansell.

Ľudový šampión, ako sa mu hovorilo, prešiel počas svojej kariéry dlhú a náročnú cestu. Na jej financovanie predal s manželkou dom a s nekonkurencieschopným vybavením sa potácal v juniorských sériách niekoľko rokov, aby mu nakoniec dal vytúženú šancu Lotus.

Mansell čochvíľa dokázal, že strádanie a tvrdý boj za svoj veľký sen mal zmysel, aj keď ho smola neopúšťala. Hneď trikrát skončil v celkovom hodnotení na druhom mieste. Zvlášť bolestivá pre neho bola Veľká cena Austrálie 1986, keď prišiel o titul necelých dvadsať kôl pred koncom pre defekt pneumatiky.

Vytúžený titul prišiel až na sklonku kariéry v roku 1992, keď ako 39-ročný vyťažil všetko z neporaziteľného Williamsu FW14B. Tento monopost bol taký dominantný, že „Nige“ musel poraziť len tímového kolegu Riccarda Patreseho, čo sa mu aj podarilo.

Vybrať z jeho kariéry nejakú slávnu príhodu, ktorou by sme si ho na jeho sedemdesiatku pripomenuli, je takmer nemožné. Mnohé sú okrem toho dosť známe a otrepané. Vyberieme si však jednu menej známu z roku 2001.

Vtedy sa Nigel predstavil na britskom okruhu Donington Park a povozil tam v dvojsedadlovom monoposte Minardi svojho hosťa – podnikateľa Jonathana Frosta. Ten zaplatil v aukcii 55-tisíc dolárov, aby sa povozil za chrbtom svojho veľkého hrdinu. V Doningtone sa vtedy uskutočnili malé preteky na pár kôl. Proti sebe sa postavili Mansell (s Frostom za chrbtom), nováčik a veľký pretekársky talent Fernando Alonso (jeho pasažierom bola britská moderátorka Louise Goodmanová), jeho tímový kolega Tarso Marques (so spevákom Shanom Lynchom), budúci pilot Minardi Alex Yoong a nakoniec majiteľ stajne Paul Stoddart (so speváčkou Kelisou Rogersovou).

Exhibičné preteky však skončili veľkou zrážkou, keď Mansell vrazil zozadu do Alonsa. Našťastie, pri nehode sa nikto nezranil.

„Jedna vec je istá, videli ste skutočné preteky,“ prehlásil vtedy 48-ročný Mansell. „Bol to jeden z tých incidentov, ktoré sa na trati stávajú.“

„Skrátka sme narazili do zadnej časti auta pred nami. Bolo to veľmi nešťastné a veľmi poľutovaniahodné. Nech bol pred nami ktokoľvek, predbehli sme ho vzduchom,“ dodal slávny „Nige“.

Očividne vtedy ani netušil, kto to pred ním bol, ale ten muž nakoniec získal o jeden titul majstra sveta viac než Mansell. Podľa oficiálnych výsledkov bol nakoniec za víťaza prehlásený Stoddart, ktorý v čase nehody jazdil na treťom mieste, Alonso skončil druhý, Mansell tretí, Yoong štvrtý a piaty Marques preteky ani nedokončil pre poruchu motora.

Pre Paula Stoddarta je tento deň veselou spomienkou, keďže sa našťastie nikomu nič nestalo. Dohľadať nejaké vyjadrenie samotného Alonsa k tomuto incidentu sa nám nepodarilo (keby vtedy vedeli, kam to až dotiahne, určite by sa ho niekto spýtal), ale na incident si zaspomínal aspoň Stoddart.

„Pred štartom sme si urobili drobnú inštruktáž. Boli tam Fernando, Tarso Marques, ja a Nigel Mansell. Nepamätám si presne, kto boli ďalší,“ hovorí Stoddart.

„Nigel sa ujal vedenia inštruktáže vo svojom typickom štýle a prehlásil: ‚Vy mladí si musíte uvedomiť, že všetci moji fanúšikovia sem prišli, aby ma videli. Musíme sa hlavne uistiť, že všetko dobre skončí, ale ja idem vyhrať.‘ Neprerušoval som ho a nezasahoval som do toho, pretože Nigel prilákal do Doningtonu 25-tisíc ľudí.“

„V pretekoch došlo k niekoľkým predbiehacím manévrom, ale jazdili sme hlavne pre divákov a nebojovali medzi sebou príliš, pretože sme mali na palube hostí. S Nigelom jazdil chlapík, ktorý v charitatívnej aukcii zaplatil veľké peniaze, čo bolo niečo neskutočné,“ spomína Stoddart.

„Boli to preteky na dvanásť kôl a Fernando sa musel trochu prepočítať, pretože bolo dopredu stanovené, že vyhrá Nigel. Prišli sme do poslednej zákruty a po nej mala nasledovať šachovnicová vlajka. V tom čase bol Nigel druhý za Fernandom a ja tretí. Fernando zrazu dupol na brzdy, pretože si uvedomil, že Nigel musí vyhrať preteky! Nigel pravdepodobne mohol uhnúť, ale zrejme chcel divákov trochu pobaviť a dotkol sa Fernandovho auta. Zrazu bol monopost vo vzduchu, skosil kameru z Alonsovho auta a pristál na asfalte pred ním,“ hovorí Austrálčan.

Stoddarta incident najprv zhrozil, prešiel popod šachovnicu, obkrúžil celé kolo a dorazil na miesto nehody plný obáv. Neboli však namieste. Frost, ktorý za tento zážitok zaplatil veľké peniaze, bol v absolútnom vytržení. „Opýtal som sa ho, či je v poriadku, on odpovedal: ‚Doriti, áno! Čo mám robiť, aby som si to o rok mohol zopakovať? Celý život snívam, že sa posadím do Formuly 1 a zažil som dokonca aj haváriu. Fantázia!‘ Mal som pulz hádam 500, ale aj Fernando bol úplne v pohode. Sedel na svojom aute a rozprával sa s Louise Goodmanovou, akoby sa nič nestalo. Mal som obavy, že došlo k najhoršiemu, ale Fernando všetko bral úplne pokojne,“ hovorí Stoddart.

„Neskôr som sa ho spýtal, ako sa to mohlo stať. Povedal, že si neuvedomil, že je koniec pretekov. Prišiel do zákruty, uvidel šachovnicovú vlajku a chcel zastaviť, ale Nigel narazil do zadnej časti jeho monopostu,“ dodal.

Nuž, od tohto okamihu ubehlo už takmer 22 rokov a od narodenia slávneho Mansella už 70. Všetko najlepšie, drahý Nige!