logo F1online.sk

Po návrate Ricciarda som pod tlakom, priznáva Cunoda

Daniel Ricciardo a Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková1. 8. 2023

AlphaTauri potrebuje body ako soľ, desiate miesto Júkiho Cunodu v Spa si teda zaslúži pochvalu. Japonec je zároveň rád, že tu na rozdiel od pretekov v Maďarsku porazil aj svojho nového tímového kolegu Daniela Ricciarda.

Cunodovi sa v nedeľu podarilo bodovať prvýkrát od aprílovej VC Azerbajdžanu, a to akurát v dobe, keď sa po príchode Ricciarda ocitá pod veľkým tlakom. Sám priznáva, že preňho bolo dôležité umiestniť sa pred tímovým kolegom.

„Súčasná situácia je pre mňa úplne nová. Učím sa, aké je to byť vyzvaný skúseným a zároveň špičkovým jazdcom, o ktorom vieme, že je rýchly. V rámci tímu sa správa úplne inak než ja. Takže je veľa vecí, ktoré sa od neho môžem naučiť,“ povedal Cunoda.

Rodák z Japonska však zbrane neskladá. „Som trochu pod tlakom. Pravdepodobne preto, že počas niekoľkých posledných pretekov som chyboval. Ale zase v Belgicku sa mi to podarilo poskladať dokopy. Nebolo to ľahké, ale som šťastný. Som pripravený na druhú polovicu sezóny, ako aj na súperenie s Ricciardom.“

Cunoda zároveň pochválil tím za fantastickú prácu. Neprekáža mu, že tím obetoval piatkovú kvalifikáciu, ako aj šprintový deň. „Nastavenie sme smerovali na nedeľu. Vedel som, že v daždi sa budeme trochu trápiť.  Ale aj tak to nebolo zlé, v piatkovej kvalifikácii som sa dokázal umiestniť na jedenástej priečke.“

„Štart bol dobrý a najmä v prvom stinte sme leteli. Tento stint bol kľúčový pre zisk bodu, pretože Alpine bol stále oveľa rýchlejší ako my, rovnako aj Aston Martin. Mali sme aj trochu šťastia, že pred nami odstúpilo z pretekov niekoľko áut. Dnes sme dokázali maximalizovať výkon monopostu. Posledných niekoľko pretekov som sa veľmi trápil a aj táto sobota bola naozaj hrozná, takže som naozaj šťastný. Tím odviedol fantastickú prácu. Je to dobrý vstup do letnej prestávky,“ hovorí 23-ročný pretekár.

Na druhej strane, Ricciardo bol pochopiteľne s belgickým víkendom o niečo nespokojnejší. Na trati sa pomerne dosť trápil, pričom cieľovú čiaru napokon preťal na šestnástom mieste. „Mám pocit, že sme z auta nevyťažili maximum, pokiaľ ide o tempo. Dokonca aj v čistom vzduchu som mal veľké problémy. Pravdepodobne som nemal dostatočnú priľnavosť. Potom sa mi auto kĺzalo a pneumatiky sa veľmi rýchlo prehrievali. Nedokázal som sa odtrhnúť od balíka áut za mnou. Súperi dokázali na svoje pneumatiky viac zatlačiť, takže ma potom predbiehali.

„Chcem sa na to pozrieť a zistiť, čo sa z toho môžeme naučiť. Nechcem byť príliš znechutený. Mali sme jediný tréning počas celého víkendu, takže tam mohol byť problém s nastavením. Išli sme nesprávnou cestou, a to je všetko. Škoda len, že som nemohol viac útočiť,“ povzdychol si rodák z Perthu.

Pre Ricciarda išlo len o druhé preteky v sezóne, po tom čo vymenil Nycka de Vriesa. Z toho dôvodu ani on sám neočakáva zázraky. „Ešte pred deviatimi dňami som v tomto aute ani nejazdil, takže keď si to všetko zhrniem, malo by to byť v poriadku. Ak som správne pochopil, tých pár kôl, ktoré sme na konci odjazdili  v čistom vzduchu, sme skutočne mali slušné tempo. Takže to asi nie je až také zlé.“

Súvisiace články