logo F1online.sk

Péreza nemôžeme poslať do AlphaTauri, naznačil Helmut Marko

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala29. 7. 2023

Sergio Pérez sa konečne vracia do svojej starej formy. V maďarských pretekoch podal veľmi solídny výkon a v rovnakom duchu pokračoval aj v piatkovej kvalifikácii na VC Belgicka. Zdá sa, že minimálne počas letnej prestávky bude môcť spávať bez toho, aby sa bál o svoje miesto v Red Bulle či výmeny s Danielom Ricciardom. Helmut Marko však naznačuje, že k nej by v žiadnom prípade nemohlo dôjsť.

Helmut Marko v Belgicku prezradil, že Daniel Ricciardo sa môže vrátiť do Red Bullu pri splnení jednej jednoduchej podmienky: Stačí, aby podával “patričné výkony”. Avšak, ak sa mu to aj bude dariť, podľa športového poradcu tímu si bude musieť počkať do roku 2025. Sergio Pérez má totiž platnú zmluvu ešte na jeden rok, ktorá ho navyše neumožňuje presunúť do AlphaTauri ako iných pilotov z programu.

Rovnako neľútostný prístup ako pri Gaslym či Albonovi pri Pérezovi nefunguje. “Pérez nemá rovnaký kontrakt ako ostatní jazdci v našich tímoch. Isté klauzuly nám neumožňujú robiť isté presuny. Degradovať ho do druhého tímu nie je možné,” uviedol Helmut Marko v Belgicku.

A ktovie, či by to vôbec v Red Bulle chceli. Aj keď Pérez v posledných mesiacoch podával žalostné výkony, červeným býkom to stačí. Majú totiž Maxa Verstappena, ktorý má sám viac bodov ako celý Mercedes. Zdá sa, že konštruktérsky šampionát dokáže vyhrať aj bez pomoci tímového kolegu.

Navyše pri porovnávaní Sergia Péreza a Maxa Verstappena už Helmut Marko otvorene ráta s tým, že existuje niečo ako “faktor Verstappen”. Keď Mexičan v kvalifikácii alebo v pretekoch mierne zaostane, nič mu nevyčíta, veď nikto nie je boh.

“Max je výnimočný jazdec, ktorého schopnosti môžete vidieť, keď si sadne do auta,” hovorí Helmut Marko. “Nedávno si dokonca vo vysielačke všimol, že mi zvonil mobil! Tento chlapík má veľký talent, má rýchlosť a vďaka svojim úspechom sa nachádza v siedmom nebi. Môže vedľa neho sedieť ktokoľvek, s nikým by to nevyzeralo dobre.”

Niekto by sa predsa len našiel, no Red Bull o nich nemá záujem. “Ironické je, že sú to dvaja vyslúžilci, Hamilton a Alonso, ktorí sú mu najbližšie. V tíme však nechceme tlak a politické naťahovanie sa.”

Rovnako ako Helmut Marko, aj Christian Horner ubezpečuje, že Sergio Pérez sa nemusí báť o svoju sedačku. Treba mu len trochu pomôcť. “Checo má pre budúcu sezónu isté miesto. Pracujeme na tom, aby sme ho dostali na rovnakú úroveň, na akej sa pohyboval pár pretekov dozadu, napríklad v Saudskej Arábii.”

“Neuvažujeme nad inými plánmi, len že Checo bude u nás jazdiť,” odkázal.

Súvisiace články