logo F1online.sk

Maďarsko zamaskovalo jednu zo slabín monopostu, znie z AlphaTauri

Daniel Ricciardo
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 7. 2023

Prvú veľkú cenu po návrate do Formuly 1 má Daniel Ricciardo úspešne za sebou? Tímového kolegu Júkiho Cunodu porazil v kvalifikácii aj v pretekoch a strhol na seba obrovskú pozornosť nielen svojím návratom, ale aj svojou výkonnosťou. Vo Formule 1 by ste sa však nikdy nemali nechať príliš uniesť a vždy sa radšej sústreďte na nadchádzajúcu výzvu, nie na predchádzajúci úspech.

Komfort Júkiho Cunodu v AlphaTauri netrval príliš dlho. Po odchode Nycka de Vriesa sme sa presvedčili, že jazdec sa dokáže aj v súčasnej Formule 1 postarať o veľký rozdiel. Pozrite sa napríklad na Nica Hülkenberga alebo Alexa Albona. Čo keď práve toto chýbalo AlphaTauri v doterajšom priebehu sezóny?

Daniel Ricciardo rozhodne ukázal, že vo vyrovnanom boji v strede poľa záleží na každej maličkosti. Napriek skutočnosti, že ho na štarte zostrelil Kuan-jü Čou, ktorý ho zosunul na posledné miesto, dokázal svoj monopost doviesť do cieľa na trinástom mieste.

Podľa šéfa traťových inžinierov AlphaTauri Jonathana Eddollsa však treba vziať do úvahy aj niektoré skutočnosti, ktoré tímu v Maďarsku určite pomohli. „Problémy v nájazdoch do zákrut neboli našou najväčšou slabinou tento víkend, pretože priľnavosť pneumatík a prítlak to do istej miery maskujú. Nemali sme s tým taký veľký problém.“

„Tento víkend máme k dispozícii veľmi mäkké zmesi pneumatík a jazdíme s maximálnym prítlakom. Okrem toho, na tejto trati môžete vďaka charakteristikám okruhu nastaviť tlaky v pneumatikách veľmi nízko,“ vysvetlil Eddolls.

V Spa a na ďalších podujatiach však bude všetko inak a AlphaTauri môže opäť spadnúť do negatívnej špirály, čo bude nová výzva aj pre Daniela Ricciarda, ktorý počas maďarského víkendu ohúril. Podľa šéfa traťových inžinierov tímu pokračuje práca na vyriešení tejto slabiny, ale ešte nie je hotová.

„Vylepšenia sú zamerané na riešenie tohto problému. Určite by som nepovedal, že sme to vyriešili, aj keď to jazdci príliš nekomentovali,“ hovorí Eddolls.

„Pozitívne je, že spätná väzba od Daniela potvrdzuje naše všeobecné smerovanie a požiadavku na zvýšenie prítlaku. Povedal, ako všetci vieme, že nám jednoducho chýba trochu prítlaku v porovnaní s najlepšími. Zatiaľ však nehlásil žiadne veľké slabiny. Sami vieme, že auto nemá žiadne zásadné problémy, len mu chýba prítlak,“ dodal Eddolls.

Súvisiace články