logo F1online.sk

Alfa Romeo šokovala: Auto fungovalo na všetkých zmesiach, tešia sa piloti

Kuan-jü Čou
© Twitter/Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 7. 2023

Prekvapujúci a nečakaný výsledok Alfy Romeo v Maďarsku. Tento tím má v ostatnom čase problém prebojovať sa aspoň do Q2, ale v Budapešti vykúzlili Kuan-jü Čou a Valtteri Bottas so svojimi monopostami piate, resp. siedme miesto. Čo sa s týmto tímom stalo, že má odrazu takú formu?

Sobota plná superlatívov. Čou ovládol Q1 a bol úplne najrýchlejší, prvýkrát v sezóne sa prebojoval do Q3 a nechal za sebou obe Ferrari, oba Aston Martiny a dokonca aj Sergia Péreza na Red Bulle. Piate miesto a štart z tretieho radu je pre čínskeho pretekára obrovský úspech, ktorý pred štartom víkendu nikto nečakal.

„Tím nám dal tento víkend veľmi konkurencieschopné auto. Ja som z neho dokázal vyťažiť maximum, keď na tom najviac záležalo, a to na všetkých pneumatikách od Q1 po Q3. Pri poslednom pokuse som bol pod veľkým tlakom, keďže pri tom prvom som prišiel o svoj čas pre prekročenie traťových limitov. Dal som do toho všetko a som spokojný, pretože sa z toho nedalo vyťažiť oveľa viac,“ povedal po skončení kvalifikácie Čou pre televíziu Sky.

„Povedal by som, že rýchlostné okruhy nám nesedia, ale Maďarsko je oveľa technickejšie a všetci tu jazdia s maximálnou úrovňou prítlaku. Zdá sa, že nám to funguje. Najdôležitejšie je, že nám veľmi dobre pracujú všetky tri zmesi pneumatík, takže sa teším na preteky,“ dodal Čou.

Ten odštartuje pred Charlesom Leclercom, ktorý sám povedal, že sa chce cez pilota Alfy Romeo dostať čo najrýchlejšie a sústrediť sa na najlepších. „Pokúsim sa získať na štarte nejaké pozície a predbehnúť McLaren. Musíme sa však uistiť, že sa sústredíme na naše vlastné preteky. Som si istý, že majú silnejší balík než my, ale myslím si, že môžeme bojovať v najlepšej šestke alebo osmičke,“ povedal čínsky pretekár.

Alfa Romeo disponuje jednou z najvyrovnanejších jazdeckých dvojíc. Na body je to 5:4 pre Valtteriho Bottasa, v pretekovom porovnaní 6:4 pre Bottasa a v kvalifikačnom porovnaní taktiež 6:4 pre Bottasa (6:5, ak Čouovi prirátame k dobru aj Valtteriho diskvalifikáciu v Silverstone), takže fínsky pretekár má mierne navrch, ale v Maďarsku sa musel skloniť pred výkonom tímového kolegu. Konečné siedme miesto však nie je dôvod na smútok.

„Som trochu prekvapený, ale príjemne! Tento výsledok určite berieme a naša výkonnosť bola dobrá v priebehu celej kvalifikácie a na všetkých zmesiach pneumatík. Myslím si, že usporiadanie tejto trate sedí nášmu autu a zvýrazňuje jeho prednosti. Dnes som na celý tím veľmi hrdý,“ povedal po skončení kvalifikácie Valtteri Bottas.

„Pretekové tempo takisto nevyzerá zle, ale zajtra by malo byť oveľa teplejšie. V Maďarsku nie je ľahké predbiehať, takže dúfajme, že sme získali dobrú pozíciu na štarte a pomôže nám to získať v pretekoch dobré body,“ dodal Bottas.

Súvisiace články