logo F1online.sk

Juniorský tím Red Bullu už viac neplní svoju úlohu, tvrdí Alguersuari

Jaime Alguersuari
© Instagram/squire.music
Tomáš Masár
Tomáš Masár20. 7. 2023

Časom, keď mal Red Bull k dispozícii množstvo mladých a nádejných pilotov, už dávno odzvonilo. Trápiaceho sa Sergia Péreza nemá v súčasnosti kto nahradiť a po boku Júkiho Cunodu pôsobí v AlphaTauri – ktoré má zastrešovať predovšetkým vychádzajúce hviezdy – 34-ročný veterán Daniel Ricciardo. Niekde nastala chyba a uvedomuje si to aj bývalý pretekár Toro Rosso Jaime Alguersuari.

Red Bull sa v minulosti správal ku svojim mladým zverencom častokrát nemilosrdne. Mnohých z pretekárov, ktorí by za iných okolností boli stálou súčasťou štartového poľa, neraz využil a následne odhodil.

Tímu z Milton Keynes sa to však poriadne vypomstilo. Juniorský program rakúskeho celku totiž v súčasnosti nezastrešuje také nádejné mená, ako v minulosti, a hoci by AlphaTauri a rovnako tak (časom) aj Red Bull talentovaného mladíka radi prichýlili, nemajú koho.

Podľa Alguersuariho svedčí o úpadku juniorského tímu „červených býkov“ aj zotrvanie Sergia Péreza v Red Bulle. Španiel sa domnieva, že za normálnych okolností by bol Mexičan už dávno nahradený, ale keďže nemá rakúsky celok po kom siahnuť, rozhodol sa si rodáka z Guadalajary nateraz ponechať.

„Je mi zrejmé, čo sa deje a poviem to veľmi jasne: Skutočnosť, že Pérez jazdí za Red Bull, ukazuje, že juniorský tím Red Bullu [AlphaTauri] už viac neplní svoju úlohu,“ povedal na rovinu Jaime Alguersuari v rozhovore pre Sky.

„Nám, médiám a všetkým tvrdili, že je ich úlohou vychovávať budúcich šampiónov alebo top pretekárov. Tvrdili, že je pre nich dôležité dať im príležitosť v Toro Rosso, respektíve AlphaTauri, umožniť im tak naberať skúsenosti vo Formule 1 a následne ich povýšiť do Red Bullu.“

„Skutočnosť, že sa museli obzerať po niekom inom, keď chceli zaplniť voľnú sedačku v Red Bulle, je kontroverzná a nedáva to zmysel,“ poznamenal Španiel, ktorý sa po kritike niekdajšieho zamestnávateľa poriadne obul aj do Sergia Péreza.

„Keď máte k dispozícii víťazné auto, tak s ním musíte vedieť aj narábať,“ utrúsil rodák z Barcelony. „Viem, čo si povedia ľudia: ´Ako si dovolíš niekoho kritizovať, keď tvoje najlepšie umiestnenie bolo koľké, siedme miesto?´ Ja som však nemal možnosť sedieť vo víťaznom monoposte a len hovorím, ako to je – vaším prvým súperom je vždy váš tímový kolega.“

„Nie je prijateľné, aby bol Pérez vždy o pol sekundy alebo sedem desatín pomalší než Verstappen. Ak váš tímový kolega vyhráva všetky preteky, tak vy musíte byť aspoň na pódiu, a to aj vtedy, keď nemáte zrovna svoj najlepší deň.“

Alguersuari sa rozlúčil s „efjednotkou“ v roku 2011 po dva a polročnom pôsobení v Toro Rosso. Napriek tomu, že sa so svojím tímovým kolegom Sébastienom Buemim prezentovali obaja v pomerne dobrom svetle, Red Bull ich bez milosti poslal kade ľahšie a na ich miesto dosadil dvojicu Daniel Ricciardo-Jean Éric Vergne.

„Spôsob, akým sa Red Bull občas správa, nie je fér,“ vyslovil sa 33-ročný expretekár. „To, ako sa mňa a Buemiho znenazdajky zbavili, nebolo veľmi veľkorysé a športové. O našom vyhadzove nerozhodli výsledky, ale komerčné a iné zaujímavé veci. V F1 to však takto funguje a musíte to akceptovať,“ zakončil Alguersuari.

Súvisiace články