logo F1online.sk

De Vries prelomil mlčanie: Formula 1 bola sen, ktorý som dosníval predčasne

Nyck de Vries
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár19. 7. 2023

Od momentu, kedy bol oznámený de Vriesov vyhadzov, uplynulo už vyše týždňa, počas ktorého expretekár AlphaTauri zaryto mlčal – až doteraz. Krátke stanovisko, ktoré zverejnil v stredu podvečer, malo ďakovný charakter a veľa nového sme sa veru nedozvedeli. Jedno sa však dalo vyčítať aj z toho mála; predčasný koniec vo Formule 1 28-ročného jazdca veľmi bolí.

Nyck de Vries pred vstupom do Formuly 1 triumfoval vo Formule 2 a rovnako tak aj vo Formule E. Zatiaľ čo väčšina fanúšikovskej obce považovala angažovanie už mnohými súťažami overeného pretekára za logický ťah, našli sa aj skeptici, podľa ktorých bol Holanďan nanajvýš priemerným materiálom.

Ako sa ukázalo, počtovo menšia skupinka mala pre tentokrát pravdu. De Vriesovi vstup do sezóny nevyšiel, čo by sa dalo ospravedlniť tým, že išlo (de facto) o nováčika. Keďže však zlepšenie neprichádzalo ani po mesiacoch pôsobenia vo Faenze, krajanovi Maxa Verstappena bola od Helmuta Marka udelená prvá „žltá karta“ o pár týždňov aj druhá.

Pretekár, ktorý mal doposiaľ solídne renomé, sa tak s kráľovnou motoršportu lúči už po jedenástich vystúpeniach a kam budú smerovať jeho ďalšie kroky zatiaľ nevedno. Jedno je isté, de Vries sa k situácii postavil ako chlap a namiesto zbytočného vyplakávania sa svojmu bývalému zamestnávateľovi za ponúknutú príležitosť poďakoval a kapitolu menom F1 zrejme nadobro uzavrel.

„Budem stručný,“ uviedol Nyck de Vries vo vyhlásení. „Po nedávnych udalostiach som sa rozhodol sa na istý čas izolovať od sociálnych sietí, v čom budem pokračovať aj naďalej. Rád by som sa poďakoval Red Bullu a Scuderii AlphaTauri za možnosť žiť svoj sen.“

„Samozrejme ma však veľmi bolí, že pôsobenie v F1, o ktorom som tak dlho sníval, sa skončilo predčasne. Život však nemá presne určenú cieľovú stanicu, je to nepretržitá cesta, ktorá musí byť niekedy náročná, aby ste sa dostali tam, kde chcete byť.“

„Som vďačný za naše privilegované životy, hrdý na našu spoločnú púť a na moju rodinu. Je to len ďalšia skúsenosť. Ideme ďalej a tešíme sa na nasledujúcu kapitolu. Ďakujem vám všetkým za milé a povzbudzujúce správy, ktoré som od vás obdržal minulý týždeň. Vaša podpora ma hreje pri srdci,“ zakončil pretekár, ktorého kariérnym maximom zostane zrejme deviate miesto z vlaňajšej Veľkej ceny Talianska.

Súvisiace články