logo F1online.sk

Coulthard: Nie som si istý, či sa Ricciardo už otriasol z pôsobenia v McLarene

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 7. 2023

Daniel Ricciardo bol dlhé roky považovaný za jedného z tých lepších pretekárov na štartovom poli – až prišiel angažmán v McLarene. Austrálčan si po boku Landa Norrisa počínal priam katastrofálne a po dvoch rokoch sa tak porúčal nielen z Wokingu, ale aj z celej Formuly 1. Teraz sa po polročnom sabatikale vracia, a to vo farbách AlphaTauri. David Coulthard si však pokladá otázku, či nie priskoro. Podľa Škóta je totiž možné, že sa 34-ročný pretekár z nedávneho pôsobenia v papájovom tíme ešte tak úplne nespamätal.

Až na fenomenálne víťazstvo v Taliansku nepredviedol Ricciardo v McLarene takpovediac nič. Od svojho mladšieho tímového kolegu dostával pravidelne na frak, a to tak v kvalifikáciách, ako aj v pretekoch.

Austrálčan sa po vyhadzove z McLarenu síce zastrájal, že najbližších dvanásť mesiacov hodlá stráviť mimo kolotoča Formuly 1, no nakoniec nedokázal odolať vábeniu AlphaTauri. Vo Faenze, kde naposledy pôsobil ešte v roku 2013, nahradí trápiaceho sa Nycka de Vriesa.

Red Bull si Ricciardovým angažovaním jednak overí, či na to víťaz ôsmich veľkých cien ešte rýchlostné má, a zároveň vydá výstražný signál Sergiovi Pérezovi, ktorý sa po tom, čo sa päťkrát po sebe nedostal do Q3, musí mať na pozore.

Ricciardo sa len pred pár dňami zúčastnil testov Pirelli, kde podľa zákulisných informácií dosahoval fantastické časy na jedno kolo. Bude sa mu však rovnako tak dariť aj v pretekovom dianí? David Coulthard si tým nie je taký istý.

„Red Bull má v zálohe Daniela Ricciarda, ale keby ste boli na jeho mieste, chceli by ste sa vrátiť do Red Bullu?“ položil si rečnícku otázku Coulthard. „Viete si predstaviť Daniela Ricciarda po boku Maxa Verstappena? V posledných rokoch dostal od Landa [Norrisa] tak trochu nakladačku, pričom si nie som istý, či za z toho psychicky zotavil.“

Bývalý pretekár Williamsu, McLarenu či Red Bullu sa následne vyjadril aj na margo Sergia Péreza, ktorého renomé v poslednom čase poriadne utrpelo. „Pérezov súkromný život je bohatší než Ricciardov, častokrát cestuje do Mexika,“ poznamenal 52-ročný expretekár pre Channel 4. „Má dve, tri, alebo štyri deti, čo musí byť náročné, obzvlášť vtedy, keď sa chce doma dobre vyspať.“

„Na začiatku roka hovoril, že má na to, aby vyhral šampionát. Pripadá mi to ako dávna minulosť. V maďarskej kvalifikácii to už musí poskladať, inak sa zvýši tlak na jeho osobu a Dr. Marko a Christian Horner sa budú musieť začať zaoberať tým, ktorý z mladých jazdcov ho nahradí,“ dodal Coulthard.

Súvisiace články