logo F1online.sk

De Vries si počínal oveľa lepšie, než si mnohí myslia, tvrdí Cunoda

Nyck de Vries a Júki Cunoda
© Red Bull Content Pool
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková11. 7. 2023

Ako sme už informovali, Nyck de Vries v F1 oficiálne skončil. Hoci je monopost AlphaTauri bezpochyby jedným z najslabších vozidiel na tohtoročnom štartovom rošte, Holanďanove výkony vyzerali horšie aj v porovnaní s Júkim Cunodom. Práve Japonec sa ale najnovšie de Vriesa zastal. Paradoxne, rozhovor vyšiel v momente, keď internetom začala kolovať správa o tom, že Cunodovým tímovým kolegom sa stane Daniel Ricciardo.

Po desiatich podujatiach aktuálneho ročníka je de Vries jedným z dvoch jazdcov, ktorí ešte nezaznamenali ani bod. Holanďan pritom minulý rok v Monze zaujal výborným deviatym miestom vo svojich premiérových pretekoch. Vtedy sa však na trati predstavil len dočasne, a to ako záskok za chorého Alexa Albona.

Nastúpiť ako plnohodnotný nováčik do tímu F1 ale bola iná šálka kávy. De Vries v tejto sezóne často chyboval a nezbieral potrebné body. Tlak na jeho budúce pôsobenie v kráľovnej motoršportu preto postupne narastal, až napokon došlo k jeho vyhadzovu.

Cunoda sa domnieva, že verejné vnímanie de Vriesa nie je fér. Podľa neho si viedol lepšie, ako si mnohí myslia. „Pomerne rýchlo pochopil, ako auto zrýchliť či aké nastavenie potrebuje. Je neuveriteľné, ako dáva tímu spätnú väzbu.

„Zvonku to vyzerá, že sa trápi, ale nemyslím si, že sa trápi až tak veľmi. Pravdepodobne potrebuje len trochu času, pričom jeho tempo v pretekoch je v poriadku. Len by mal získať viac skúseností, napríklad, ako má jazdiť na každej zmesi iným spôsobom a pod.,“ myslí si japonský rodák.

Aj keď sú jeho skúsenosti z F1 pomerne malé, de Vries strávil vo svete motoršportu už veľa času. Vyhral totiž majstrovstvá sveta v F2 a vo Formule E, pričom pred príchodom do AlphaTauri pôsobil dva roky ako rezervný a testovací jazdec Mercedesu.

Podľa Cunodu to na ňom bolo vidieť. „Nemusel som ho učiť nastavovať veci, pretože je dostatočne skúsený. V minulosti vyhral viacero šampionátov, nie je už najmladší. Nemyslím si, že potrebuje moje rady, pretože v konečnom dôsledku má aj tak každý jazdec svoj vlastný spôsob, ako dosiahnuť zlepšenie.“

Okolnosti príchodu de Vriesa a Cunodu do Formuly 1 sa líšia, aj Japonec ale musel prvý rok stráviť v tieni skúsenejšieho kolegu, menovite Pierra Gaslyho. „Od Pierra som však nezískaval žiadne priame podnety ani rady, našiel som si vlastný spôsob, ako zvýšiť svoje tempo a zlepšiť sa.“

„Myslím si, že de Vries sa aj tak prirodzene zlepší. Ak sa chcete zlepšovať, musíte tvrdo pracovať. Práve to sú veci, ktoré robím,“ dodal pretekár AlphaTauri. Dnes však už vieme, že pôsobenie de Vriesa v F1 je už minulosťou.

Súvisiace články