logo F1online.sk

Zaostávame vo vývoji, následkom čoho sa nám ostatní vzďaľujú, priznal Čou

Kuan-jü Čou
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár5. 7. 2023

Alfa Romeo sa v prebiehajúcej sezóne vyložene trápi. Tradičná stajňa so sídlom v Hinwile doposiaľ zaknihovala len deväť bodov a v Pohári konštruktérov jej tak patrí nelichotivá ôsma priečka. Švajčiarsky celok navyše zaostáva vo vývoji, následkom čoho je zlepšenie v nedohľadne. Kuan-jü Čou si nelichotivú situáciu, v ktorej sa ocitá jeho tím, dobre uvedomuje, no zdôrazňuje: „Robíme všetko, čo je v našich silách!“

Alfa Romeo sa trápi predovšetkým v kvalifikáciách, ale omnoho ružovejšie to nie je ani v pretekoch. Inak tomu nebolo ani v Rakúsku. V sobotu sa Bottas a Čou zmohli len na štrnáste, respektíve sedemnáste miesto.

V pretekoch si následne počínali obdobne. Číňan si síce polepšil o päť pozícii, no na druhej strane si Bottas po ťukanci v úvodnom kole o čosi pohoršil a finišoval pätnásty. Aby toho nebolo málo, pred Alfa Romeo sa v celkovom poradí preštrikoval Haas, ktorý si v rakúskom šprinte zásluhou fenomenálneho výkonu Nica Hülkenberga pripísal na konto dôležité tri body.

Stred poľa sa tak Alfe Romeo, zdá sa, pomaly vzďaľuje. Čo na to hovorí Kuan-jü Čou? Rodák zo Šanghaju naznačuje, že o všetkom rozhodujú v aktuálnej fáze sezóny vylepšenia. Keďže ich však Alfa neprináša dostatočne včas a v takom hojnom počte, ako jej súperi, logicky sa tak prepadá naprieč štartovým poľom.

„Mnohé väčšie tímy môžu priniesť vylepšení viacero. Ak jedno nefunguje, siahnu po inom. My sa však musíme držať toho, čo sme si naplánovali ešte pred sezónnou,“ vysvetlil Čou. „Samozrejme, snažíme sa zo všetkých  síl, ale nie je to ľahké a máme za sebou niekoľko náročnejších víkendov.“

„Každý evidentne prináša vylepšenia. Rozdiely sú minimálne, nebavíme sa tu o desatinách či stotinách, ale o tisícinách – veď Q2 mi už dvakrát ušla o šesť tisícin,“ posťažoval sa 24-ročný pretekár.

S Alfou to vyzerá v súčasnosti kadejako, len nie dobre. Šéf traťového inžinierstva Xevi Pujolar však verí, že v Silverstone bude výkonnosť monopostu C43 už o poznanie lepšia.

„Rozdiely sú veľmi malé,“ vyslovil sa Pujolar. „Od pretekov k pretekom to môže ísť buď na jednu, alebo druhú stranu. V Rakúsku nám to na body nestačilo, a to čiastočne preto, že sme si zle počínali v kvalifikácii. Je to niečo, na čo sa musíme sústrediť a zlepšiť sa v tom.“

„V Silverstone predstavíme nejaké vylepšenia, vďaka ktorým sa chceme čím skôr vrátiť na siedme miesto v šampionáte a aj naďalej bojovať o čo najlepšie umiestnenia.“ Balík noviniek víta aj Valtteri Bottas. Fín bodoval v doterajších deviatich pretekoch len dvakrát, s čím rozhodne nemôže byť spokojný.

„Vylepšenia určite potrebujeme,“ poznamenal. „Vyzerá to tak, že niektoré tímy sa v Rakúsku zlepšili, zatiaľ čo my sme si zjavne nie,“ doplnil víťaz desiatich veľkých cien.

Súvisiace články