logo F1online.skF1online.sk

Dočkáme sa blatníkov v F1? V Silverstone ich čaká testovacia premiéra

Sergio Pérez, pneumatiky Pirelli, intermediálky, dážď
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala1. 7. 2023

Možno si ešte spomínate na náš novembrový sumár zo zasadnutia Komisie F1, v ktorom sme vás informovali o tom, že Formula 1 chce vypracovať štúdiu o využití blatníkov na monopostoch F1. Vedzte, že táto štúdia má prvé hmatateľné výsledky. Uvidíme ich o pár dní v Silverstone, kde sa blatníky objavia aj priamo na trati. Samozrejme, ešte nie v rámci súťažného víkendu, no je možné, že presne to bude nasledovať.

Vodná triešť predstavuje v modernej Formule 1 obrovský problém. Počas upršaných pretekov je viditeľnosť v hĺbke štartového poľa mizerná, čo po (ne)uskutočnenej VC Belgicka 2021 podnietilo vedenie kráľovnej motoršportu pokúsiť sa nájsť na tento neduh liek.

A tak svetlo sveta uzrela vízia blatníkov nad zadnými kolesami. Nebojte sa však, nepôjde o stálu súčasť monopostov. Blatníčky budú snímateľné!

“Myslíme si, že niečo také použijeme len párkrát do roka,” prezradil ešte v decembri šéf FIA pre monoposty Nikolas Tombazis. “Nechceme ich na autá nasadzovať zakaždým, keď spadne pár kvapiek dažďa.”

“Spa však v roku 2021 po nešťastnej súhre okolností zanechala jazvy na tomto športe. A bolo by to desaťkrát horšie, keby sme vycestovali napríklad do Japonska a tam sa museli zbaliť a vrátiť domov. Musíme sa tomu vyhnúť,” uvedomoval si vážnosť situácie funkcionár FIA.

Ako nám v tom pomôžu blatníky? V prípade veľmi silného dažďa ich nasadíme, čím sa zredukuje množstvo vodnej triešte vo vzduchu. Pneumatiky Pirelli do dažďa totiž dokážu z trate odčerpať až 85 litrov za sekundu pri rýchlosti 300 km/h. Veľká časť tohto objemu sa dostane práve do vzduchu.

Odnímateľné blatníky by sme tak mohli nasadzovať buď pred štartom pretekov, alebo počas červených vlajok. Je však otázne, do akej miery bude ich nasadenie sláviť úspech. Istotne pomôžu, ale na druhej strane treba priznať, že obrovské množstvo hmly generuje prísavný efekt monopostov.

A ako budú blatníky vyzerať? Ich presnú podobu ešte nepoznáme, no koncom minulého roka nám možnú víziu ich vzhľadu priniesol portál The Race. Či sa táto vízia zhoduje s realitou, sa dozvieme po víkende v Silverstone, keď ich na svoj monopost nasadí Mercedes. Jazdiť bude aj McLaren, no bez novej vychytávky, aby mala F1 a FIA k dispozícii dáta na priame porovnanie.

https://storage.googleapis.com/the-race-com.appspot.com/1/2022/11/rear-wheel-cover-1024x706.jpg
The Race

Doplňme, že po VC Veľkej Británie sa uskutočnia aj testy budúcoročných pneumatík na ktorých budú jazdiť Red Bull (s Danielom Ricciardom), Haas a Williams.

Súvisiace články

Diskusia