logo F1online.sk

Šialenú VC Talianska ovládol Pierre Gasly, Mercedesy na pódiu chýbali

Pierre Gasly
© Twitter/Pirelli
Milan Kubala
Milan Kubala6. 9. 2020

Jubilejná 70. Veľká cena Talianska na okruhu v Monze nám priniesla ukážkové preteky plné akcie. Drámu na Apeninskom polostrove napokon vyhral Pierre Gasly, pre ktorého to bolo debutové víťazstvo v kariére. Na pódiu sme nevideli ani jeden Mercedes. Druhý skončil Carlos Sainz a stupne víťazov dotvoril Lance Stroll na Racing Pointe.

No poďme pekne od začiatku: Hrôzostrašný štart zažil Valtteri Bottas, ktorý sa v rámci prvého kola prepadol až na šiestu priečku. Hneď v úvode ho pretlačil Carlos Sainz a v tretej zákrute sa to podarilo aj Landovi Norrisovi. Po chybe v Lesmo 2 sa musel porúčať ešte aj za Péreza s Ricciardom. Dva McLareny v rámci prvej trojky sme tak mali prvýkrát od VC Veľkej Británie 2014.

O pár kôl neskôr odstúpil z pretekov Sebastian Vettel. V piatom kole dostal správu, že jeho auto má problém na ľavej strane. Na obrazovkách sme mohli vidieť, ako mu zahorela ľavá zadná brzda. “Zlyhali mi brzdy,” hlásil Vettel rútiac sa z prvej zákruty, ktorú preletel bez brzdenia. Cestou rozrazil polystyrénové tabule a pomaly zamieril do garáže, aby nezrazil žiadneho z mechanikov.

Nasledovala fáza šetrenia pneumatík a márneho snaženia sa o predbiehanie. V Monze sa vytvoril dlhý vláčik, na čele ktorého pridával jedno najrýchlejšie kolo za druhým Lewis Hamilton. Carlos Sainz jazdil opustený za ním a Lando Norris na treťom mieste odrážal útoky Sergia Péreza.

Valtteri Bottas medzitým musel chladiť auto a vychádzať zo vzduchového vaku Daniela Ricciarda. “S týmito nastaveniami motora nemôžeme pretekať. To je vtip!” vyhlásil vo vysielačke.

Do pretekov následne zasiahlo bezpečnostné vozidlo, keďže Kevin Magnussen kvôli technickému problému odstavil svoj monopost za zákrutou Parabolica. Do boxov zamierili Lewis Hamilton a Antonio Giovinazzi ako jediní. Vjazd do boxovej uličky bol totižto zatvorený.

Po otvorení boxovej uličky sa v nej strhla riadna mela. Bernd Mayländer hneď potom zamieril do boxov, aby sa o pár sekúnd opäť vrátil na trať; v Parabolice mal nehodu Charles Leclerc. Po strate kontroly nad svojím autom tvrdo vrazil do bariéry. Škody boli také vážne, že sa riaditeľstvo pretekov rozhodlo vyvesiť červené vlajky. Charles Leclerc bol podľa vyhlásenia Ferrari po lekárskej prehliadke “OK”.

Celé preteky sa tak mali začať odznova, no s úplne inak rozdanými kartami, ako by sme čakali. Lewis Hamilton bol stále prvý, ale komisári mu udelili trest desať sekúnd STOP/GO, čo zasadilo tvrdú ranu jeho nádejám vyhrať. Brit zašiel aj za komisármi, no trestu sa nevyhol. Najlepšie tak bol na tom zrazu Lance Stroll, keďže ešte nebol v boxoch. Gumy vymenil pod červenými vlajkami a počas reštartu bol virtuálne prvý.

Poradie pred reštartom: 1. Hamilton, 2. Stroll, 3. Gasly, 4. Räikkönen, 5. Giovinazzi, 6. Sainz, 7. Norris, 8. Bottas, 9. Latifi, 10. Ricciardo, 11. Verstappen, 12. Ocon, 13. Kvjat, 14. Pérez, 15. Russell, 16. Albon, 17. Grosjean — Vypadli: Leclerc, Magnussen, Vettel.

Prvýkrát sme po červenej vlajke videli pevný štart. Strollovi však dlho dobrá pozícia nevydržala, v priebehu pár desiatok metrov sa prepadol až na piate miesto a v tretej zákrute nedobrzdil.

Slabý štart mal aj Verstappen, ktorý v prvej zákrute prebrzdil a nakoniec sa ocitol na štrnástom mieste. Hamilton okamžite zamieril do boxov odpykať si trest a na čele sme zrazu mali Gaslyho, Räikkönena a Giovinazziho, ktorý si však tiež ešte musel odpykať svoj trest.

Na konci 30. kola zamieril do boxov spolu s Giovinazzim aj Verstappen, a nebol to pekný pohľad. Holanďan musel kvôli technickému problému s pohonnou jednotkou odstúpiť.

Na čele si začal budovať náskok Pierre Gasly — pred Räikkönenom a Sainzom mal už viac ako trojsekundovú rezervu. Sainz sa ale nevzdával a už o dve kolá neskôr sa cez Fína na Alfe Romeo dostal, aby sa cez neho následne predral aj Stroll.

V 40. kole sa Lewis Hamilton dotiahol na zvyšok štartového poľa a pustil sa do predbiehania. Kým vpredu sa vytvoril vláčik a predbiehalo sa menej, on si postupne poradil s Albonom, ktorý spravil chybu v prvej zákrute, Russellom, Grosjeanom, Latifim a Räikkönenom. Hamilton sa zrazu ocitol na poslednej bodovanej priečke a Räikkönen mimo elitnej desiatky.

Posledných päť kôl sa nieslo v duchu pokusov Carlosa Sainza dotiahnuť sa na lídra pretekov Pierra Gaslyho. Španiel sa postupne priblížil až na rozdiel menej ako 1,5 sekundy, ale nie a nie prelomiť jednosekundovú bariéru, ktorá by mu pomohla ziskom DRS.

Sainzovi sa to podarilo až v úplnom závere. Na Gaslyho tlačil zo všetkých síl, ale nakoniec mu chýbalo jedno kolo. Víťazom sa tak stal Gasly pred Sainzom a Strollom. Štvrtý skončil Sainzov kolega Lando Norris.

Valtteri Bottas sa musel uspokojiť s piatou priečkou, šiesty skončil Ricciardo. Lewis Hamilton si po stíhacej jazde poradil s polovicou štartového poľa a získal šesť bodov za siedme miesto a extra bod za najrýchlejšie kolo pretekov.

V prvej desiatke skončili ešte Esteban Ocon, Daniil Kvjat a Sergio Pérez.

https://pbs.twimg.com/media/EhPeYOTWAAANgUF?format=jpg&name=medium