logo F1online.sk

Verstappen radí de Vriesovi: Nemôže to príliš siliť

Max Verstappen a Nyck de Vries
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 6. 2023

Holandský pretekár Nyck de Vries to má každý víkend stále ťažšie a ťažšie. Do kokpitu AlphaTauri mu na jeseň minulého roku pomohol aj jeho dobrý priateľ Max Verstappen, ktorý dal Helmutovi Markovi zrejme len tie najlepšie odporúčania. Teraz potrebuje radu de Vries, pretože sa so svojimi nedostatočnými výkonmi dostáva na šikmú plochu.

Drobný Holanďan dokonalo využil momentum, ktoré zanechal po svojom skvelom výkone v Monze, keď ako náhradník za Alexa Albona získal dva body. De Vries konal rýchlo a aj vďaka Verstappenovi si promptne dohodol stretnutie s Helmutom Markom.

Poradca Red Bullu si ho nakoniec vybral, aj keď Christian Horner z neho nebol unesený a Franz Tost preferoval skúsenejšieho Micka Schumachera. Teraz je toto rozhodnutie predmetom veľkých diskusií, pretože de Vries nepodáva požadované výkony a v zákulisí sa objavuje stále viac potenciálnych kandidátov na jeho miesto.

„Myslím si, že všetci vieme, ako to v motoršporte chodí,“ povedal vo štvrtok pred VC Rakúska Max Verstappen, ktorý na tlačovke sedel po boku svojho kamaráta de Vriesa. „Musíte podávať požadované výkony a vydať zo seba to najlepšie. Zároveň to však nemôžete siliť. Musíte pracovať spoločne s tímom a zbierať skúsenosti.“

„Na konci dňa príliš nezáleží, čo hovoria ľudia nad vami. Dôležitejšie je si z každého víkendu niečo odniesť a poučiť sa zo svojich chýb, ako to robíme všetci. Musíte auto dostať lepšie pod kontrolu, nadobudnúť v ňom ten správny pocit a rozhodne nič nesiliť.“

„Stačí sa pokojne porozprávať s inžiniermi, zistiť, čo by ste mohli zlepšiť a potom príde ten okamih, keď do seba všetko zapadne. Stačí jeden dobrý výsledok, ktorý môže viesť k ďalšiemu, a hneď sa cítite komfortnejšie,“ dodal Verstappen.

Neznie to síce až tak komplikovane, ale vo Formule 1 je to často ako raketová veda. Niekedy stačí mať prosté šťastie, inokedy tomu šťastiu musíte ísť naproti. K tomuto športu neodmysliteľne patrí obrovský tlak a aj keď si de Vries už v kariére prešiel všeličím, vo Formule 1 je všetko zakaždým ešte o niečo náročnejšie.

„Na konci dňa je v tom veľa vecí, ktoré sa musia zísť dokopy. Nesmiete však príliš stresovať, len tvrdo pracovať s ľuďmi, ktorí vám môžu pomôcť a ovplyvniť váš výkon. Nyckovi to však nemusím hovoriť, veď sám má dostatok skúseností. Uvidíme tento víkend,“ povedal Max.

Súvisiace články