logo F1online.sk

Horner nechcel de Vriesa v AlphaTauri: Zdá sa, že mal pravdu, odkázal Marko

Christian Horner a Helmut Marko
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 6. 2023

Kariéra Nycka de Vriesa vo Formule 1 sa dostáva na šikmú plochu. Holandský pretekár čakal na svoju šancu veľmi dlho, ale keď konečne prišla, nedokáže sa jej poriadne chopiť. Holanďan tvrdo bojuje o priazeň svojich šéfov, ktorí mu dávajú jasne najavo, že s jeho výkonmi nepanuje spokojnosť.

Angažovanie de Vriesa sprevádzala vlna nadšenia, ale aj pochybnosti. Holanďan síce má za sebou úspešnú juniorskú kariéru a získal aj titul vo Formule E, ale nedá sa povedať, že by bol zázračné dieťa.

Napríklad v roku 2018 mal podľa všetkého v F2 najlepšie auto, ale nestačil na trio Russell – Norris – Albon. Veľmi podobný príbeh sa zopakoval aj vo Formule E. Mercedes bol počas svojho krátkeho pôsobenia v elektrickom šampionáte veľmi silný, ale tým lepším z dvojice jeho pilotov bol počas troch rokov určite Stoffel Vandoorne.

Belgičan sa v roku 2020 stal vicešampiónom, v roku 2022 šampiónom a v roku 2021 bojoval o titul až do samého konca, a to napriek obrovskej dávke smoly. De Vries odchádzal z nesmierne vyrovnanej sezóny 2021 ako víťaz, ale počas svojho trojročného pôsobenia prehral s Vandoornom na body v súčte 382:265, čo je v takom vyrovnanom šampionáte obrovský rozdiel.

Pre de Vriesa však neboli najdôležitejšie tituly v ostatných sériách, ale jeho výkon vlani v Monze, keď zaskakoval za Alexa Albona. Holanďan vtedy vybojoval dva body, čo sa javilo ako hotový zázrak a niet pochýb, že práve tento deň mu vyniesol sedačku vo Formule 1.

Skutočný test však priniesla až sezóna 2023 a de Vries zatiaľ celkom jednoznačne zaostáva za tímovým kolegom i očakávaniami. Júki Cunoda je jednoznačne lepší, pritom tento pilot dostával v ostatných dvoch rokoch od Pierra Gaslyho na frak. Prísny a náročný Helmut Marko už vyslal svojmu jazdcovi niekoľko jasných správ, že s jeho výkonmi nie je spokojný a môže ho kedykoľvek nahradiť.

Naposledy tak urobil ako hosť podcastu Inside Line F1, keď dostal otázku, či sa s Christianom Hornerom niekedy nezhodnú v jazdeckej otázke. „Nestáva sa to často, ale niekedy sa nezhodneme. Naposledy to bolo asi v prípade de Vriesa,“ odpovedal Marko.

„Je to AlphaTauri, ale sme s nimi ako jedna veľká rodina a máme rôzne názory. Christian však nepatril k fanúšikom de Vriesa. Momentálne to vyzerá tak, že mal pravdu,“ dodal poradca Red Bullu.

Je to vcelku jednoznačné stanovisko a ďalší dôkaz, že v otázke angažovania holandského pretekára nepanoval v Red Bulle rovnaký názor. Helmut nakoniec dokázal presadiť de Vriesa a teraz vlastne priznal, že to bola chyba.

Aj keď Marko neprezradil, koho na miesto odchádzajúceho Pierra Gaslyho presadzoval Horner, bez okolkov potvrdil, že boss AlphaTauri chcel Micka Schumachera. Na konci dňa bol teda Helmut jediný, kto si želal holandského pretekára v kokpite juniorského tímu Red Bullu.

„Franz Tost chcel na to miesto Schumachera, ale Mick bol po celú svoju kariéru členom akadémie Ferrari,“ povedal Marko. „AlphaTauri je v podstate juniorská stajňa. De Vries sa od Schumachera líšil tým, že mal v tom čase na konte len jednu veľkú cenu – pritom veľmi úspešnú vlani v Monze –, takže skvelo zapadol do našej filozofie.“

Poradca Red Bullu tak pri svojom rozhodovaní akosi neuvážil skutočnosť, že napriek väčším skúsenostiam je Mick Schumacher stále o štyri roky mladší než de Vries. Uvidíme, ako to nakoniec skončí, ale podľa posledných správ možno ešte nie je neskoro a nemecký pretekár by sa v budúcnosti mohol dostať do kokpitu AlphaTauri.

Súvisiace články