logo F1online.sk

Kto môže potrápiť Verstappena? Alonso a Hamilton. Pérez zrejme nie, myslí si Brundle

Max Verstappen, Fernando Alonso, Lewis Hamilton a Adrian Newey – pódium VC Kanady 2023
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár22. 6. 2023

Sergio Pérez už trikrát po sebe nepostúpil do záverečnej časti kvalifikácie, následkom čoho si z posledných troch vystúpení dovedna odviezol len osemnásť bodov. Keďže má k dispozícii dominantný monopost, iný termín ako hanba sa v tomto prípade použiť snáď ani nedá. Aj keď stále jestvuje nádej, že sa Mexičan pozviecha a Maxovi Verstappenovi cestu za v poradí tretím titulom ešte skomplikuje, je pravdepodobnejšie, že väčšie vrásky na čele spôsobí Holanďanovi taký Fernando Alonso či Lewis Hamilton.

Sergio Pérez vstúpil do sezóny pomerne veľkolepo. Po prvých piatich pretekoch bol Verstappenovi vyrovnaným súperom – aspoň výsledkovo – no následne neuveriteľne odpadol. Zatiaľ čo dvojnásobný šampión v posledných troch podujatiach zvíťazil, jeho tímový kolega skončil zakaždým mimo pódia.

Pérez stráca v súčasnosti na Verstappena už 69 bodov a navyše vyzerá byť v zlom psychickom rozpoložení. Jeho šance na premiérový majstrovský titul tak zo dňa na deň klesajú.

Naopak, pri sile a chuti sa zdajú byť Fernando Alonso a Lewis Hamilton. Obaja jazdia nesmierne konzistentne a zdá sa, že Aston Martin ako aj Mercedes sa k Red Bullu pomaličky približujú.

Martin Brundle sa preto nazdáva, že ak niekto Verstappena v ceste za ďalším triumfom v šampionáte ešte dokáže potrápiť, bude to práve niektorý z vyššie spomenutých jazdcov.

„Pérez pôsobivo vyhral dva z prvých štyroch pretekov sezóny,“ napísal vo svojom stĺpčeku pre Sky Sports F1 Martin Brundle. „Verstappen však v zakaždým skončil hneď za ním,“ poznamenal.

„Tak či onak, Sergio po tom, čo ho Max v Miami zdolal po štarte z deviateho miesta, pričom on štartoval z pole position, výkonnostne odpadol.“

„Pérez bude potrebovať všetku svoju zrelosť a skúsenosti a rovnako tak podporu tímu a rodiny, aby sa oklepal a opäť raz naplno ukázal svoj potenciál a rýchlosť,“ povedal 64-ročný Brit. „Mám podozrenie, že iba Alonso a Hamilton sú na tom teraz po psychickej stránke tak dobre, aby sa Verstappenovi vyrovnali. Pochybujem, že Pérezova nevyrovnanosť je to, čo teraz Red Bull potrebuje.“

„Pre tím by bolo najlepšie, keby Sergio skončil v každých pretekoch tesne druhý za Maxom a vyhral, keď to Max nedokáže. Problém spočíva v tom, že Holanďanova rýchlosť vás pochová. Presvedčiť sa o tom mohli skvelí mladí jazdci Pierre Gasly a Alex Albon.“

„V Red Bulle si nemôžu dovoliť, aby bol Pérez z formy, keď sa na nich dotiahnu Mercedes, Ferrari a Aston Martin. Preto ho budú musieť neustále podporovať,“ uzavrel Brundle.