logo F1online.sk

Ani zákaz párty-režimov nespomalil Mercedes, Hamilton jasne najrýchlejší

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala5. 9. 2020

Ak ste čakali, že Mercedesy budú po zákaze špeciálnych režimov o niečo pomalšie, tak po kvalifikácii na VC Talianska asi zostanete sklamaní. Strieborné šípy opäť dominovali, na tretie miesto opäť získali viac ako osem desatín sekundy. Držiteľom pole position sa stal Lewis Hamilton.

Mercedesy boli skutočne suverénne. Aby sa vyhli problémom s premávkou, tak na trať vždy vychádzali medzi prvými, ak nie prví. Rýchlostne im to nijako neuškodilo.

V úplnom závere jazdil Valtteri Bottas ďaleko vpredu a za ním s úctivým odstupom Lewis Hamilton — ani jeden z nich tak nejazdil v zákryte, no i napriek tomu obsadili prvé dve priečky. Bottasa delilo od pole position len sedem stotín sekundy. Toto Wolff na to zareagoval slovami: “Aj tak sme mali párty.”

Z tretieho miesta sa teší Carlos Sainz ako zástupca monopostov s pohonnou jednotkou od Renaultu. Stratil spomínaných osem desatín sekundy, čo naznačuje, že Mercedes zrejme nijako neutrpel zákazom kvalifikačných režimov.

Štvrtý skončil Sergio Pérez a až za ním Max Verstappen, ktorého tím sa pred víkendom v Taliansku zastrájal, že už bude strieborným šípom bližšie. Holanďan napokon stratil takmer jednu sekundu, a jeho kolega Alex Albon ešte viac — skončil deviaty. Brit mal celú sobotu problémy s prejazdom poslednou zákrutou a bolo mu vymazaných niekoľko časov, okrem iných aj jeho prvý pokus v Q3.

Za piatym Maxom Verstappenom bude štartovať Lando Norris na druhom McLarene a Daniel Ricciardo. Austrálčan bol v prvom rade rád, že do kvalifikácie mohol po problémoch v treťom tréningu vôbec vyštartovať — tie sa napokon celkom ľahko podarilo vyriešiť, a teda výmenou palivového čerpadla. Určite však veril v lepší výsledok, hlavne, keď sa pozrel na výsledky z piatku.

Na ôsmom mieste sa umiestnil Lance Stroll, deviaty skončil už spomínaný Albon a posledné miesto v Q3 pripadlo Pierrovi Gaslymu z AlphaTauri. Gaslyho kolega Kvjat bude štartovať hneď spoza neho.

V kvalifikácii sa vytrápil trinásty Charles Leclerc. So svojím Ferrari si vždy musel hľadať ideálnu pozíciu na zajazdenie svojho ostrého kola, no napokon ani to nestačilo na postup do tretej časti kvalifikácie. Keď zistil, že vypadáva, do vysielačky oznámil, že dal do toho všetko a viac už spraviť nemohol.

Obeťou vláčikov, ktoré ovplyvnili prvú časť kvalifikácie, sa stal Sebastian Vettel. Keďže sa všetci rozhodli vyraziť z garáže naraz, na trati bola taká tlačenica, že zajazdenie čistého meraného kola neprichádzalo do úvahy. Vettel svoje posledné kolo vzdal a rovno zamieril do boxov.

Po kvalifikácii sa majú ku komisárom dostaviť Esteban Ocon, Nicholas Latifi a Kimi Räikkönen. V prípade Ocona a Räikkönena sme boli svedkami aj kontaktu, keď v tretej zákrute mal Ocon blokovať svojho súpera z Alfy Romeo.

https://pbs.twimg.com/media/EhKFZpNXsAIozev?format=jpg&name=medium