logo F1online.skF1online.sk

Alunni Bravi o výmene v Audi: V projekte bolo treba zaradiť na vyšší stupeň

Audi, ilustračné
© Audi Media Center
Milan Kubala
Milan Kubala30. 7. 2024

Ak ste v tlačovej správe o odchode dvoch najvyšších postáv v Audi medzi riadkami vyčítali, že sa projektu veľmi nedarí, zrejme ste neboli ďaleko od pravdy. Zástupca tímu Alessandro Alunni Bravi nepriamo priznal, že v projekte treba zabrať.

Ak máme veriť zákulisným špekuláciám, v Audi okrem príprav na rok 2026 prebiehal aj boj o moc medzi Andreasom Seidlom a Oliverom Hoffmanom. Namiesto toho, aby sa niektorému z nich podarilo potopiť svojho “protivníka”, však aj v tomto prípade platilo, že kde sa dvaja bijú, tretí vyhráva. Opraty prevzal bývalý šéf Ferrari Mattia Binotto, ktorý už vo štvrtok oficiálne nastúpi do svojej novej funkcie.

Z Audi mal byť veľký hráč vo svete Formuly 1, ale doposiaľ sa mu nedarilo prilákať veľké mená. Napokon aj Carlos Sainz uprednostnil Williams, čím dal najavo, komu pred rokom 2026 viac verí. Okrem toho je Sauber beznádejne posledný aj v tejto sezóne a nič nenasvedčuje tomu, že v nasledujúcom ročníku by sa to malo dramaticky zmeniť.

“Od prevzatia Audi bolo treba v projekte F1 preradiť na vyšší rýchlostný stupeň,” vysvetľuje najnovšie pohyby v stajni Alessandro Alunni Bravi. “Ciele sú jasné: mať plnú zodpovednosť a efektivitu v procesoch prijímania rozhodnutí.”

Audi bolo kritizované za svoje korporátne riadenie projektu. Tento skostnatený prístup však vo svete Formuly 1 nemá miesto. Ak sa šéfovi tímu nepodarí odizolovať továreň od vyššieho vedenia, šance na úspech sú malé. Mattia Binotto ako prevádzkový riaditeľ by mal byť tým článkom, ktorý sa o to postará.

“Podľa mňa fakt, že Mattia bude mať jasnú pozíciu lídra a bude sa zodpovedať priamo generálnemu riaditeľovi Audi Gernotovi Döllnerovi, je dôležitou predzvesťou nového procesu, ktorý ešte viac pomôže akcelerovať túto transformáciu,” pokračoval Alunni Bravi.

S novým šéfom prichádza aj nový vietor, a zrejme aj nový manažment a vedenie Sauberu, resp. čoskoro už Audi. Alunni Bravi stále pokračuje na pozícii “zástupcu tímu”, ktorý de facto funguje bez riadneho šéfa. Čoskoro by sa to mohlo zmeniť.

“Je jasné, že Mattia je tímovým vodcom. Samozrejme, v rámci rozhodovacích právomocí bude aj vyskladanie vlastného manažmentu. Nemyslím si, že to sa týka len nejakého jednotlivca,” poznamenal Alunni Bravi. “Mattia má plnú podporu celého Audi vrátane mňa. Má už niečo za sebou a množstvo skúseností z viac ako 25-ročného pôsobenia vo Formule 1. Myslím si, že je to vysoko kompetentný človek s osvedčenými predpokladmi, a to najmä v technickej oblasti. Má všetky predpoklady, aby viedol naše štruktúry k roku 2026 a ďalej.”

Súvisiace články

Diskusia