logo F1online.sk

Naše nové meno vás prekvapí, sľubujú v Sauberi

Valtteri Bottas, Alfa Romeo zozadu, červené svetlá
© XPB/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 12. 2023

Tím Sauber pokojne môžeme radiť medzi tradičné tímy. V roku 2024 začne švajčiarsky celok novú „medzikapitolu“ svojej histórie, po ktorej sa stane opäť továrenským tímom nemeckej automobilky. Dovtedy čaká partičku z Hinwilu veľa práce pri budovaní stajne, ktorý sa v nasledujúcich dvoch rokoch vráti k svojej starej identite.

Šéf Alessandro Alunni Bravi už niečo o novej totožnosti Sauberu poodhalil. S istotou vieme, že na aute sa neobjavia logá Audi, ktoré s veľkou pompou nastúpi až v roku 2026. Nezostáva ani Alfa Romeo, s ktorou sa tím v závere uplynulej sezóny dojemne rozlúčil. „Budeme teda pokračovať ako Sauber a nadviažeme na bohaté dedičstvo našej skupiny,“ vyhlásil nedávno Alunni Bravi, ktorý však naťahuje verejnosť s celým menom stajne.

Ako vieme, dnes nie je nijak nezvyčajné, že tím má hneď dvoch titulných sponzorov. Formula 1 láka viac než kedykoľvek predtým a dokonca aj stajne stredu poľa dostávajú lukratívne ponuky na sponzorské zmluvy. Napríklad AlphaTauri, ktoré do novej sezóny vstúpi pravdepodobne pod menom Racing Bulls, bude mať podľa generálneho riaditeľa stajne Petra Bayera hneď dvoch titulárnych sponzorov. Podobne je na tom napríklad aj Aston Martin.

Alunni Bravi už načrtol, že s novým menom to nebude také jednoduché. „10. decembra, keď FIA zverejní štartovaciu listinu na novú sezónu, my oznámime meno nového tímu,“ vyhlásil šéf Sauberu pri príležitosti koncoročného udeľovania cien Autosport Awards.

„Myslím si, že to bude príjemné prekvapenie a my sa už nevieme dočkať začiatku spolupráce s našimi novými partnermi,“ prehlásil Alunni Bravi, podľa ktorého nebude nové len meno či sponzori, ale zmení sa aj celkový prístup ku komunikácii a marketingu. Je zrejmé, že tím nadviazal nejakú spoluprácu na britských ostrovoch, keďže práve tam sa uskutočnia najdôležitejšie aktivity stajne pred štartom nového ročníka.

„Budeme mať úplne nový prístup po stránke marketingovej komunikácie a nový monopost predstavíme práve tu vo Veľkej Británii. Tento rok sme zakončili úspešné partnerstvo so značkou Alfa Romeo. Pre rok 2024 budeme mať, samozrejme, iný názov tímu. Ako viete, vo Formule 1 má meno stajne aj obchodný rozmer, ale v tejto chvíli nechcem prezrádzať viac,“ povedal Alunni Bravi, ktorý tiež dostal otázku, aké zmeny čakajú skupinu Sauber v nasledujúcich dvanástich mesiacoch.

„Samozrejme, že veľmi tvrdo pracujeme na transformácii. Stále sme malý a nezávislý tím, ktorý čelí veľkej výzve, ale pracujeme na rozvoji každej oblasti a každého oddelenia. Nie je to len otázka veľkosti, je to otázka nájdenia správnych ľudí, ako povedal Sir Jackie Stewart. Ľudia budú rozhodujúci,“ hovorí Alunni Bravi.

„Najväčšou výzvou pre nás je identifikovať tých najlepších odborníkov a nastaviť správny proces. Je to veľká výzva. Vieme, že si nemôžeme kúpiť čas. Zvládnutie očakávaní bude podľa mňa jedna z najnáročnejších vecí,“ dodal šéf Sauberu.