logo F1online.skF1online.sk

Ricciardo verí v záchranu, ak v Spielbergu a Silverstone “pôjde bomby”

Daniel Ricciardo
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala27. 6. 2024

Nad Danielom Ricciardom opäť začínajú krúžiť supy. Podľa najnovších vyjadrení Helmuta Marka mu čoskoro hrozí, že o svoju sedačku príde v prospech Liama Lawsona. Ricciardo je však presvedčený, že ešte má čas zmeniť názor ostatných a zachrániť sa, ak na najbližších veľkých cenách všetkým vyrazí dych.

Čoskoro budeme musieť do auta posadiť mladého jazdca, ktorým by bol Liam Lawson, znejú slová Helmuta Marka z uplynulých dní. “Čoskoro” môže znamenať po skončení aktuálnej sezóny, ale možno aj skôr. Novinár Joe Saward dokonca predpovedá, že už koncom júla dôjde v stajni k výmene na pozícii jazdcov.

Daniel Ricciardo po príchode do Rakúska o slovách Helmuta Marka ani nevedel. “Stal som sa veľmi dobrý v nečítaní správ. V skutočnosti som o tom netušil, až kým mi to tu nepovedali. Nezanecháva to však vo mne žiadne pocity.”

“Viem, že najdôležitejšou vecou v tomto športe sú výkony. To mi dožičí najväčšiu šancu sa tu udržať a ja to viem. Nebude to môj úsmev ani nič podobné, ale to, čo predvediem na trati,” zamyslel sa nad tým, čo by mohol spraviť, aby zmenil náladu v tíme. “Mám na to dobrú príležitosť. Hovorím, že do letnej prestávky, ale nemyslím si, že to by bol nejaký hraničný termín. Je to však bod, ktorý si prirodzene vytýčite po prvej polovici sezóny.”

“Z pätnásteho miesta v Barcelone môžete byť len ťažko nadšení, ale ja som bol so svojimi pretekmi naozaj spokojný. Povedal by som, že mám za sebou dva lepšie víkendy v rade. V tejto sezóne som mal problémy dať dokopy šnúru dobrých výsledkov. Samozrejme, dva nestačia, aby som sa dostal tam, kam chcem. Teraz nás čakajú ďalšie dva preteky a mám šancu sa pred letnou prestávkou rozbehnúť. A tie veci o Helmutovi, nuž, je to v pohode. Nezmení to nič na tom, čo budem robiť,” ubezpečil bývalý pilot Renaultu či McLarenu.

Red Bull potrebuje nájsť Liamovi Lawsonovi sedačku pre rok 2025, pretože v opačnom prípade bude môcť mladík aktivovať klauzulu vo svojej zmluve a odísť do inej stajne. Na rošte už síce nie je veľa voľných sedačiek, ale budú to v Milton Keynes riskovať? V ideálnom prípade by navyše Lawson nenastúpil až v roku 2025, ale skôr. Aj to môže byť dôvod, prečo ho čoskoro čakajú testy v Imole s monopostom z roku 2022.

Robí to Ricciardovi starosti? “Nie, nie. Už to bolo istý čas plánované. Myslím si však, že s pribúdajúcim vekom začnete riešiť veci, ktoré sa dajú ovplyvniť. Ak bude mať Liam úžasné testy, akože stopercentné, tak to bude preňho fajn. Ja nad tým nemám kontrolu a ani mu neželám, aby sa mu nedarilo. To vôbec. Ja teraz sedím v kokpite, takže musím spraviť maximum, aby som dostal pod kontrolu veci, ktoré môžem.”

“Ak tu pôjdem bomby a ak pôjdem bomby v Silverstone, tak to môže zmeniť celý príbeh. Musím si s tým poradiť. Som si istý, že moje kvalifikačné piate miesto v Montreale Helmutovi vyčarilo úsmev na tvári. Ak sa mi to ešte párkrát podarí, určite sa bude usmievať. Stále tu ide o výkony, takže sa na ne musím koncentrovať,” uvedomuje si, čo predstavuje kľúč k úspešnej obhajobe miesta.

Austrálčan nakoniec prezradil, že zatiaľ neuvažuje o prestupe do iného tímu a ani nikoho v tejto veci nekontaktoval. Zatiaľ totiž nemá informáciu o tom, že by Red Bull uvažoval o jeho nahradení.

“Nie, nič také som nepočul. Nie je na mňa vyvíjaný tlak, nedostal som žiadne ultimátum ani nič podobné. Som v tomto športe už dosť dlho a viem, že keď každý víkend dostanem ‘nakopané’, tak raz mi niekto pripomenie, že musím zabrať, ale zatiaľ to neprišlo,” hovorí Ricciardo. “Ako som povedal, uvedomujem si, že mať raz za čas dobré preteky nestačí. Ani nechcem mať jeden dobrý výsledok a kopu pádov. Ja som ten, kto sedí v aute, a musím na ten plynový pedál tlačiť o čosi viac.”

Súvisiace články

Diskusia