logo F1online.skF1online.sk

Ricciarda pri štarte zradila spojka, potvrdil tím

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 6. 2024

Uliaty štart, ktorý sme voľným okom ani nepostrehli. Daniel Ricciardo dostal päťsekundový trest za predčasný štart. Z tejto penalizácie sme boli veľmi zmätení. Nevyzeralo to, že austrálsky pretekár ulial štart a rozhodne sa neodpichol lepšie než všetci ostatní. Napriek tomu prišiel trest, ktorý podľa slov tímu nevyplynul z jazdcovej chyby.

Zaujímavý je aj fakt, že za uliaty štart sa obvykle bez pardonu udeľuje trest prejazdu boxovou uličkou. V tomto prípade sa komisári uspokojili s päťsekundovou penalizáciou. Uchýlili sa k tomu z viacerých dôvodov a jedným z nich bola skutočne mikroskopická časová odchýlka.

„Dostal som trest, ale zostal som trochu zmätený, pretože som vedel, že som nevyštartoval predčasne. Pri štarte som však mal pocit, ako keby sa auto pohybovalo. Mali sme problém s autom a musíme sa na to pozrieť,“ povedal po pretekoch Ricciardo.

Toho už počas pretekov uisťoval jeho inžinier Pierre Hamelin, že neulial štart. V skutočnosti vraj išlo o technický problém. Túto premisu neskôr potvrdil aj ich šéf Laurent Mekies, podľa ktorého došlo k „drobnému unášaniu spojky“. Jeho pretekár si následne odpykal trest pri výjazde bezpečnostného vozidla, vďaka čomu minimalizoval časovú stratu. Napriek tomu nevyzerali vyhliadky austrálskeho pretekára v tejto fáze nijak ružovo.

„Keď sme zastavili v boxoch a obuli intermediálky, stratili sme pár pozícií v prospech jazdcov, ktorí zostali na trati na starých gumách. Z čerstvých pneumatík sme však nedokázali vyťažiť oveľa viac a spadli sme na nebodované priečky. Preteky sa nám začali vzďaľovať,“ hovorí Ricciardo.

Ku koncu sa však karta obrátila, keď sa Danielovi odpratali z cesty Sainz a Albon, potom zarobil na chybe Cunodu a nakoniec predbehol Ocona a skončil ôsmy. „Keď ku koncu pretekov trať vysychala a jazdili sme na mediumkách, prepracoval som sa cez pár áut do najlepšej desiatky. Bola to trochu úľava. Som rád, že máme za sebou hladký víkend, samozrejme, taktiež ma teší, že sme zvýšili náskok na prenasledovateľov v strede poľa,“ povedal Ricciardo.

„V takýchto pretekoch je ťažké urobiť všetko perfektne. Samozrejme, dopustil som sa chýb a niekedy sme sa snažili len prežiť, takže som rád, že sme prišli do cieľa,“ dodal Daniel.

Súvisiace články

Diskusia