logo F1online.skF1online.sk

O Ricciardovom osude sa rozhodne počas letnej prestávky, hovorí Bayer

Daniel Ricciardo
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 6. 2024

Helmut Marko nám tento týždeň zamiešal prestupovými kartami. Poradca Red Bullu dal pomerne jasne najavo, že Liam Lawson má reálnu šancu na sedačku v sesterskom tíme, kde by nahradil Daniela Ricciarda. Nevieme, čo presne tým Marko sleduje, ale generálny riaditeľ stajne Peter Bayer povedal, že ortieľ nad osudom austrálskeho pretekára sa blíži.

Nezabúdajme, že to bol práve Marko, kto pred Veľkou cenou Kanady vyzradil ďalší osud Júkiho Cunodu ešte pred oficiálnym potvrdením. Rakúšan vtedy v jednom z rozhovorov povedal, že japonský pretekár zostane vo svojom súčasnom tíme aj ďalší rok. Pred rakúskym víkendom dal zas celkom jasne najavo, aký by mohol byť osud druhej sedačky.

„Akcionári nám pripomenuli, že je to juniorský tím a my musíme podľa toho postupovať. Účelom toho bolo, že na základe jeho výnimočných výkonov sa o ňom bude uvažovať pre Red Bull Racing. Táto sedačka teraz patrí Sergiovi Pérezovi, takže tento plán už neplatí. Čoskoro tam budeme musieť posadiť mladého jazdca,“ vyhlásil Marko pre rakúske médiá, pričom potvrdil, že voľba by v takom prípade padla na Liama Lawsona.

Čo to vlastne znamená? Je Ricciardov osud spečatený? Nuž, podľa mediálnych špekulácií bojuje Marko za Lawsona a snaží sa vykopnúť Ricciarda. Ten však má cenného spojenca v osobe Christiana Hornera, ktorý momentálne ťahá v mocenskom boji za dlhší koniec povrazu.

Ide o snahu poradcu Red Bullu, ako vyvinúť ešte väčší tlak na austrálskeho pretekára, zhoršiť jeho výkony a definitívne dosiahnuť svoje? Marko hrá na verejnosti rôzne hry, ale faktom zostáva, že Cunodov osud poznal a vyzradil. Pozná aj ten Ricciardov? Nuž, príležitosť na vyjadrenie dostal aj generálny riaditeľ stajne VCARB Peter Bayer.

„Od svojho príchodu v minulom roku je Daniel dôležitou súčasťou nášho tímu,“ povedal. „Priniesol nám nového ducha a nové nápady. Povedal by som, že sme vďaka nemu sami zvýšili naše očakávania. Pri spolupráci s Júkim zohral dôležitú úlohu a pomohol nám s nastavením monopostu.“

„Pokiaľ ide o jeho výkony, a on sám to povedal, tak sme zatiaľ nevideli jeho najlepšiu verziu. Stále verím, že sa od Daniela ešte dočkáme mnohých vecí. Videli sme záblesky v Miami a v Montreale. Z pohľadu naňho vieme, že musí ukázať rýchlosť, ak si chce ponechať miesto na rok 2025. Jedným dychom však treba dodať, že sa nikam neponáhľame. Máme bohatú studnicu talentov a máme Liama, ktorý je pripravený,“ vyhlásil Bayer.

V konečnom dôsledku to však zrejme nebude jeho voľba. Aj keď je najvyšším šéfom britsko-talianskej stajne, rozhodnutie o obsadení druhej sedačky v RB sa zrodí niekde na polceste medzi Milton Keynes a Salzburgom. Podľa Bayera však existuje časový rámec pre prijatie rozhodnutia.

„Chceme ísť potichu na letné prázdniny a potom to prediskutujeme. Bude tam Helmut, bude tam Christian, bude tam Laurent, budem tam ja a tiež akcionárov môže zaujímať konečné rozhodnutie. Prebehne to však potichu a nebudeme sa ponáhľať,“ povedal Bayer, ktorý nijak neskrýva, že Lawson má veľkú šancu na zisk sedačky v RB.

„Je nesmierne cenným a dôležitým prvkom tímu. Žiadame ho o trpezlivosť a chceme, aby to vydržal, kým neprijmeme konečné rozhodnutie,“ dodal Bayer.

Súvisiace články

Diskusia