logo F1online.skF1online.sk

Tímový hráč? Podľa Villeneuva sa Ocon zachoval maximálne vypočítavo

Esteban Ocon
© X/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala10. 6. 2024

Esteban Ocon v Kanade aj splnil príkazy tímovej réžie, aj na to doplatil. Po pretekoch v každom jednom rozhovore prízvukoval, že sa zachoval ako tímový hráč a stajňa nespravila to, čo by bolo správne. Urobil to však Ocon? Podľa Jacquesa Villeneuva sme vo Francúzovom podaní videli akurát tak vysokú školu špekulantskú.

Alpine v závere veľkej ceny siahol po tímovej réžii v nádeji, že by sa Pierrovi Gaslymu na lepších pneumatikách ešte podarilo dostihnúť Daniela Ricciarda a získať pre tím extra dva body. Esteban Ocon svojho kolegu dopredu pustil, no keď Gaslymu útok nevyšiel, svoje miesto nedostal späť.

“V tomto prípade malo byť poradie obrátené,” posťažoval sa Esteban Ocon pred mikrofónom Sky Sports, pri ktorom takisto nezabudol spomenúť, ako sa obetoval pre tím. “Príkaz pustiť pred seba Pierra som dostal 1,5 alebo dve kolá pred koncom, aby dobehol Daniela, ktorý bol o 2,5 sekundy pred nami a na nás príliš rýchly.”

“Toto rozhodnutie nemalo logiku,” vyhlásil 27-ročný Francúz, podľa ktorého mal Ricciardo priveľký náskok na to, aby ho Alpine dobehol, a pilot Racing Bulls bol vraj beztak príliš rýchly. “Spravil som si však svoju prácu, zachoval som sa ako tímový hráč. Vždy som rešpektoval inštrukcie, v celej kariére som nespravil nič inak. Ja som si svoju prácu urobil, tím nie. Je to veľmi smutné.”

Tímový hráč, tímový hráč a tímový hráč. Po pretekoch sme od Estebana Ocona nič iné ani nepočuli. Je v tejto kauze skutočne obeťou? Už prvotná reakcia na žiadosť tímu pustiť Gaslyho pred seba niečo napovedá. “Zabudnite!” znela úsečná odpoveď vo vysielačke.

Majster sveta z roku 1997 Jacques Villeneuve v Oconových činoch nevidí žiaden náznak tímovosti, len to, ako jedna strana robí tej druhej napriek a ešte sa tvári veľkodušne. “To nebolo vôbec dobré. Mohli ste počuť jeho komentáre, aký bol tímový hráč, ako ho pustil pred seba, ako to tím spravil zle a podobne.”

“On však spravil maximum pre to, aby už bolo neskoro pre Gaslyho pokúsiť sa zaútočiť. Aj tak ho však pustil pred seba, aby mohol povedať: Hej, ja som tímový hráč! Je za tým dosť dlhý myšlienkový pochod,” poznamenal na margo dlhého vyčkávania Estebana Ocona, ktorý sa pred mikrofónom Sky Sports tváril, že pokyn dostal “1,5 až dve kolá” pred koncom. Takticky zamlčal, že v skutočnosti to bolo ešte o kolo skôr.

Keď Pierre Gasly posledné kolo odjazdil na voľnej trati, stiahol z náskoku Daniela Ricciarda sedem desatín, takže keby Ocon počúvol okamžite, hrozilo by, že sa dostane do dosahu Ricciardovho DRS a nebodaj ešte v poslednej DRS zóne zaútočí.

Esteban Ocon to teda spravil veľmi šikovne. Aj naoko pomohol tímu, aj zmaril Gaslyho príležitosť, aj si možno spravil očko u potenciálnych budúcich zamestnávateľov. Od reportérky dostal otázku, či sa týmto dobrým výsledkom chce ukázať na prestupovom trhu alebo už má poistenú sedačku pre rok 2025. V padoku sa totiž šíria fámy, že pero už položil na papier.

“Uvidíme. Štartoval som posledný, prijali sme správne rozhodnutia v každom jednom bode pretekov a dokázal som bojovať s mnohými rýchlejšími autami. Mal som z toho dobrý pocit, ale záver mal horkú pachuť. Som optimista pred zvyškom roka, že s autom dokážem tlačiť na maximum, ale spolu s tímom toho musíme veľa urobiť,” dodával Ocon, aby napokon nepriamo priznal, že už podpísal novú zmluvu. “Oznámim to, keď príde ten správny čas. Toto nie je na to vhodná chvíľa.”

Súvisiace články

Diskusia