logo F1online.skF1online.sk

Verstappenovi pomohol aj Buemi. Na simulátore sedel do skorého rána, prezradil Horner

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala19. 5. 2024

Za takýto zvrat vo vývoji víkendu by sa nehanbil ani hollywoodsky film. Max Verstappen mal až do kvalifikácie vážne problémy so svojím monopostom, no keď prišlo na lámanie chleba, všetko dokázal dotiahnuť do úspešného konca. Red Bull za to vďačí aj Sébastienovi Buemimu.

Max Verstappen v piatok mal rýchlosť, ale nie všade. Zakaždým sa našlo pár zákrut, ktoré nebolo možné prejsť optimálne, nech skúšal čokoľvek. K tomu sa pridali záhadné zmeny v balanse monopostu a priľnavosti, čo spôsobilo aj niekoľko výletov do štrku.

S Red Bullom to nevyzeralo dobre. V noci sa preto pustil do rozsiahlych analýz a príprav na sobotu, ktoré zafungovali skvele. “Je to ohromujúce vzhľadom na to, ako sme sa v piatok trápili,” okomentoval zisk pole position pre Viaplay Christian Horner. “Tím počas noci odviedol skvelú robotu. Doma vo Veľkej Británii bol na simulátore Sébastien Buemi až do skorých ranných hodín.”

Buemi pomohol Verstappenovi nájsť lepšie nastavenia. “V treťom tréningu sme videli, že auto sme vylepšili,” pokračoval šéf tímu. Stále to však nebolo ono. Podľa Verstappena to s nápravou problémov tak trochu prehnali a ocitli sa na druhej strane od optima. To však boli dobré správy. Stačilo sa už len mierne vrátiť tým smerom, ktorým sa uberali v piatok.

“Tím inžinierov opäť vylepšil auto pred kvalifikáciu. Max to potom už musel zvládnuť. A páni, vytiahol to z klobúka! Mohli ste počuť, čo to preňho znamenalo,” pripomenul emócie v kokpite Horner.

Pre Verstappena je zisk pole position a víťazstva rutina, ktorú už dlho nesprevádzajú veľké emócie. Po problémoch z piatka mu však viditeľne odľahlo, navyše okrem toho vyrovnal staručký rekord Ayrtona Sennu, keď získal ôsmu pole position za sebou.

“Po zisku pole position nezvykne prejaviť toľko emócií, ale táto bude preňho znamenať veľa. Pre Maxa je to dôležitý moment, keďže vyrovnal Sennov rekord ôsmich pole positions v rade. Vyrovnal meno velikána počas tohto špeciálneho víkendu,” usmieval sa Horner.

Verstappen môže v nedeľu pokračovať v tom, čo načal, no bude musieť poraziť McLaren a Ferrari. Oscar Piastri ešte pred svojím trestom zhodnotil, že McLaren by mohol pokojne aj vyhrať, takže Lando Norris bude mať veľkú príležitosť triumfovať druhýkrát po sebe.

Aj v Red Bulle čakajú ťažké preteky. “McLaren je rýchly, Ferrari je tu tiež rýchle. Štyri autá budú našimi tvrdými vyzývateľmi. My neberieme nič za samozrejmosť. Budú to veľmi ťažké preteky, ale štartujeme z najlepšej možnej pozície.”

Súvisiace články

Diskusia