logo F1online.skF1online.sk

V prvom tréningu bolo najrýchlejšie Ferrari, Verstappen sa trápil

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala17. 5. 2024

Tréningy na Veľkú cenu Emilia Romagna sú mimoriadne dôležité. Takmer všetky tímy na svoje monoposty nasadili novinky, ktoré bolo treba preveriť. Zatiaľ sa môžu usmievať vo Ferrari, ktoré dokázalo obsadiť prvú priečku, no mračiť sa bude Max Verstappen.

Najrýchlejší čas prvej hodiny jázd patrí Charlesovi Leclercovi, ktorý sa ako jediný dostal pod hranicu 1:17,000. Ferrari pôsobilo dosť sebavedomo už od začiatku tréningu. Pri nasadení nových komponentov je pomerne bežné, že inžinieri chcú nazbierať dáta so starou aj novou špecifikáciou, aby si ich mohli priamo porovnať, no Scuderia to nepotrebovala. Azda aj s pomocou filmovacieho dňa sa cítila sebavedomo, že extra dáta nepotrebuje. Leclerc so Sainzom okamžite nasadili všetky nové komponenty.

Výsledky prvého tréningu ešte nie sú smerodajné, ale tretie miesto Carlosa Sainza pôsobí veľmi dobre. Dvojicu domácich monopostov dokázal rozdeliť George Russell, ktorého tím si do Imoly priviezol päť noviniek.

Viac ich mali len spomínané Ferrari (7) a Aston Martin (9). Red Bull papierovo vylepšil päť komponentov, ale na trati sa to neukázalo. Max Verstappen mal s jazdou vo svojom monoposte vážne problémy.

“Tá jedenásta zákruta je katastrofálna,” sťažoval sa Verstappen, ktorý sa v Acque Minerali šmýkal na všetkých štyroch pneumatikách. “Nemôžem brzdiť neskoro, pretože auto má tendenciu tvrdo narážať na trať. A potom v nájazde do apexu nemám žiadnu priľnavosť na prednej náprave!”

Inžinier informoval Verstappena o tom, že v prvom a treťom sektore je najrýchlejší zo všetkých. V zlomovom druhom sektore má však strácať štyri desatiny… Holanďan to skúsil ešte raz a v prvom sektore bol o tri až štyri desatiny rýchlejší ako všetci ostatní. No v preklínanej zákrute Acque Minerali opäť vyletel do štrku.

Red Bull však nemusí panikáriť, keďže na vyriešenie problémov má ďalšie dva tréningy. Keďže Sergio Pérez skončil pred Verstappenom, monopost má rýchlosť, treba ho len upokojiť.

Šieste miesto patrí Júkimu Cunodovi. Japonský pretekár stratil na čelo štyri desatiny a predbehol aj Lewisa Hamiltona, ktorého sme tiež párkrát videli na trávniku či v hodinách. Aj sedemnásobný šampión ešte má čo ladiť.

Lando Norris strávil úvodnú časť tréningu zberom aerodynamických dát k novému balíčku. Napokon s Oscarom Piastrim obsadili ôsme a deviate miesto pred Fernandom Alonsom. Španielsky jazdec podobne ako Norris zbieral dáta s novým balíkom. V druhom tréningu si so Strollom úlohy vymenia.

Na okruhu v Imole od poslednej návštevy pribudlo niekoľko štrkových zón, ktoré si šlo prezrieť niekoľko pilotov. Okrem Júkiho Cunodu, Daniela Ricciarda či Logana Sargeanta sme v štrku videli aj spomínaneho Maxa Verstappena, ktorý spolu s Carlosom Sainzom stihol aj pokosiť trávnik.

Počas tréningu sme videli jednu červenú vlajku. Spôsobili ho technické problémy Alexa Albona, ktorému sa vypla pohonná jednotka po prejazde obrubníkom.

tables.undefined - VC 2024

logo Mercedes
George Russell
logo Ferrari
Charles Leclerc
logo Ferrari
Carlos Sainz
Pilot
1.
Charles Leclerc
2.
George Russell
3.
Carlos Sainz
4.
Sergio Pérez
5.
Max Verstappen
6.
Júki Cunoda
7.
Lewis Hamilton
8.
Lando Norris
9.
Oscar Piastri
10.
Fernando Alonso
11.
Pierre Gasly
12.
Lance Stroll
13.
Daniel Ricciardo
14.
Esteban Ocon
15.
Oliver Bearman
16.
Valtteri Bottas
17.
Kuan-jü Čou
18.
Logan Sargeant
19.
Alex Albon
20.
Nico Hülkenberg

Live

Súvisiace články

Diskusia