logo F1online.skF1online.sk

Keby sme získali pole position, tak by sme vyhrali, myslí si Vasseur

Frédéric Vasseur
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 5. 2024

Domáci víkend v Imole skončil pre Ferrari sklamaním. Aj keď sa Charles Leclerc ukázal pred milovanými Tifosi na stupňoch víťazov, jeho monopost sa reálne nedostal do boja o pole position, ani o víťazstvo. Podľa jeho šéfa Frédérica Vasseura však bol tím k triumfu bližšie, než sa zdalo.

Strata dve desatiny v kvalifikácii a osem sekúnd v pretekoch ukazuje, že Ferrari má nejakú prácu pri vylepšovaní monopostu SF-24. Nie sú to veľké čísla, ale minimálne v Imole rýchlosť Ferrari na víťazstvo určite nestačila. Šéf stajne Frédéric Vasseur však po pretekoch hľadal pozitíva.

„Sú to dobré správy pre mňa, dobré správy pre F1 a dobré správy pre boj o titul,“ povedal francúzsky manažér o rozostupoch medzi troma najlepšími tímami. „Po 70 kolách máme tri tímy v rozmedzí sedem sekúnd. To je menej než desatina na kolo a rovnako to platilo v priebehu celého víkendu.“

Napriek všeobecnému sklamaniu a nevýraznej forme Carlosa Sainza si Vasseur myslí, že jeho tím mohol uspieť, keby našiel viac výkonnosti v kvalifikácii. „Celkovo mám zmiešané pocity, pretože sme urobili krok vpred. McLaren pravdepodobne urobil rovnako veľký ako my,“ hovorí boss Ferrari.

„Čiastočne sme stiahli stratu na Red Bull a nie sme ďaleko, ale momentálne som trochu frustrovaný, pretože si myslím, že keby sme skončili na prvom a druhom mieste v kvalifikácii, skončili by sme na prvom a druhom mieste aj v pretekoch. Ak nám niečo chýbalo, tak to bolo v sobotnej kvalifikácii, nie v nedeľných pretekoch,“ vyhlásil Vasseur.

Je pravda, že Charles Leclerc sa v nedeľu nakrátko nadýchol k ofenzíve, ale jeho atak na Landa Norrisa netrval dlho a ukončil ho výlet mimo trate v Alte. Podľa šéfa Ferrari čelil útočiaci pilot vždy rovnakému problému a ten v podstate zhatil akúkoľvek akciu na trati.

„Skrátil si šikanu, čo ho podľa mňa pripravilo o momentum. Tuším, že tam stratil sekundu a prišiel aj o výhodu DRS. Myslím si, že pri tlaku na Landa trochu prehrial pneumatiky, ale bolo to rovnaké pre všetkých. Tri kolá ste na to tlačili, aby ste stiahli stratu, a potom sa vám začali prehrievať gumy,“ povedal Vasseur.

Ale čo Carlos Sainz? Ten sa v nedeľu posťažoval, že s tímom odhalil po kvalifikácii nejaký problém, ktorý ho limitoval aj v pretekoch. Fred však niečo také odmieta. Tri najlepšie tímy vraj boli v piatok a v sobotu na jednej úrovni, ale v nedeľu ukázali Verstappen, Norris a Leclerc svoju prevahu.

„Keď máte piatich alebo šiestich jazdcov v dvoch desatinách, tak každý kúsok a každý problém sú rozhodujúce. Nikto po kvalifikácii nepovedal, že zajazdil svoje životné kolo a mal dokonalé vyváženie. Problém znamená zlé správy, ale potrebujete pochopiť, čo sa stalo a na čom potrebujete zapracovať. Presne to aj urobíme,“ sľúbil Vasseur.

Súvisiace články

Diskusia