logo F1online.skF1online.sk

Horner stojí za Pérezom: Víkend v Imole je len anomália

Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala20. 5. 2024

Za nami je prvé podujatie európskej časti sezóny. Sergiovi Pérezovi návrat do Európy nevyšiel podobne ako vlani. Rozdiel je však v tom, že teraz Mexičan tie výsledky potrebuje, aby mu Red Bull ponúkol predĺženie kontraktu. Podľa Christiana Hornera zatiaľ netreba panikáriť pre jednu anomáliu v sezóne.

V úvode minulého roka to Pérezovi slušalo. Až do Miami bol na úrovni Maxa Verstappena, no od štartu európskej časti kalendára sa na čele objavoval zriedkavejšie. Verme, že po Imole nechytí podobnú vlnu a opäť sa vráti aspoň na úroveň, na ktorej sme ho videli doposiaľ.

“Pre Checa je to škoda, po kvalifikácii bol v podstate mimo hry,” hodnotil Pérezov víkend šéf tímu Christian Horner. “V jeho prípade sme stavili na obrátenú stratégiu. Nakoniec získal ôsme miesto a podľa našich predpretekových analýz najlepším teoretickým výsledkom by bola siedma priečka.”

Red Bull od Péreza chce, aby sekundoval Maxovi Verstappenovi, no po vypadnutí v Q2 si túto úlohu nemohol splniť. “Potrebujeme ho vpredu, aby podporoval Maxa rovnako, ako sa spolu podporujú dve Ferrari a dva McLareny.”

“Myslím si, že má oveľa lepší štart do sezóny, teda s výnimkou tohto víkendu, ktorý je anomáliou,” pokračoval vzápätí Horner. “Doteraz bol veľmi silný. Pristupuje k tomu oveľa uvoľnenejšie. Menej hľadí na to, čo robí Max, a koncentruje sa sám na seba.”

V Milton Keynes veria, že mentálne nastavenie Sergia Péreza je to, čo mu tento rok pomohlo sa zlepšiť. Uvidíme však, čo je pravdy na teórii, že v Európe nepodáva dobré výkony. “Myslím si, že toto je len taký výpadok. Uvidíme cez víkend v Monaku, po ktorom opäť opustíme Európu. Kalendár má 24 pretekov a mal skvelý štart do sezóny. Jeho prístup je veľmi silný, od vlaňajška ho trochu upravil. K tomuto výsledku ho odsúdila sobotňajšia kvalifikácia.”

Avšak aj tento výsledok je potvrdením toho, že Red Bull by mal ešte vyčkať s predĺžením Pérezovej zmluvy. O rok môže prísť tuhý boj o titul s Ferrari a McLarenom, a bez Pérezovej pomoci to v konštruktérskom šampionáte bude náročné.

“Na prestupovom trhu sa to ďalej mieša. My presne vieme, ako na tom sme a aké sú naše možnosti. Keď z nášho pohľadu nastane ten správny čas, rozhodneme o budúcnosti,” dodáva Horner. “Checo je veľmi priamy chlapík, takže si nemyslím, že by to bol problém.”

Súvisiace články

Diskusia