logo F1online.sk

Rosberg: Hamiltonovi to už raz vyšlo, možno spravil ďalší úžasný prestup

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala22. 4. 2024

Lewis Hamilton za posledných sedemnásť sezón menil tím len raz a s odstupom času môžeme povedať, že to bol jeden z najlepších prestupov v histórii Formuly 1. Teraz ho to ťahá do Ferrari a Rosberg uvažuje, či z toho nemôže byť ďalší geniálny ťah.

Nico Rosberg si to všetko poctivo odpracoval a už od roku 2010 pomáhal Rossovi Brawnovi a Michaelovi Schumacherovi postaviť víťazný tím. V roku 2013 sa k nim pripojil aj Lewis Hamilton, no do veľkej miery prišiel už len zlízať smotanu. Rosberg si vydupal jeden titul, Hamilton ich získal šesť.

V podobnej pozícii ako kedysi Rosberg je dnes Charles Leclerc, ktorý si ešte pamätá mizerný rok 2020, útrapné rošády v tíme a postupné zlepšovanie formy. Teraz sa blíži sezóna 2026 a fanúšikovia Ferrari dúfajú, že ich obľúbený tím napodobní skok Mercedesu zo začiatku modernej turboéry. A práve teraz do Maranella prichádza Lewis Hamilton.

“Bolo to obrovské prekvapenie. Nikto to nečakal vrátane mňa,” priznal Nico Rosberg, ktorý sa cez víkend v Číne vyjadril aj k trhu s jazdcami a prestupu Lewisa Hamiltona. “Keď sa však na to pozriete globálne, tak prečo nie? Jeho kariéra sa schyľuje ku koncu a jazdil by za dva legendárne tímy: Mercedes a Ferrari.”

“Viem tiež, že Lewis je fanúšikom cestovných áut Ferrari. Prečo nespraviť túto výmenu a nezažiť aj novú skúsenosť, zajazdiť si v červenom? Potom si splní obe veci; bude jazdiť za dva najlegendárnejšie tímy.”

Hamilton to navyše celkom dobre načasoval. “Mimochodom, momentálne sa pri pohľade na výkonnosť zdá, že je to preňho správne rozhodnutie. Možno spravil úžasný prestup ako pred dvanástimi rokmi, keď odchádzal z McLarenu do Mercedesu.”

“McLaren vtedy vyhrával preteky, Mercedes bol stratený. Avšak, vo chvíli, keď presedlal, McLaren začal cúvať a Mercedes vyhrávať. Možno sa mu to podarí načasovať rovnako,” uvažuje majster sveta z roku 2016.

Vhodný tímový kolega?

Lewis Hamilton mal vo svojej kariére silných tímových kolegov. Zažil duel s Fernandom Alonsom, Jensonom Buttonom či samotným Nicom Rosbergom. Ani teraz ho v osobe Charlesa Leclerca nečaká žiaden slaboch.

Podľa Rosberga to však nebude veľmi nepríjemný kolega, hoci to bude vzrušujúca jazdecká dvojička. “Na túto dynamiku sa teším. Charles nevyzerá ako človek, ktorý by s tímovým kolegom vyvolával konflikty.”

Spolukomentátor Karun Čandhok v tejto sekunde prerušil Nica Rosberga, aby si trochu zažartoval na jeho účet. “Ako ty?” spýtal sa narážajúc na psychologické hry, ktoré rozohral počas svojho pôsobenia v Mercedese. Rosberga vtip rozhodne nepobavil. S kamennou tvárou sa ohradil, hoci sa pokúsil zachovať dobrú atmosféru: “Ale no tak, to vôbec nebolo pekné.”

Vzápätí nadviazal na svoju predchádzajúcu myšlienku o nekonfliktnom Leclercovi. “Z tohto pohľadu to asi nebude príliš vypäté. Charles je však azda druhým najlepším kvalifikantom mimo Maxa Verstappena. Takže bude to tvrdý súboj. Mohli by byť na podobnej úrovni. Bude sa na to skvele pozerať.”