logo F1online.sk

Podľa Wolffa treba počkať na Verstappena: Sú aj iné faktory ako najrýchlejšie auto

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala22. 4. 2024

Pri pohľade na absolútne kraľovanie Maxa Verstappena si len sotva vieme predstaviť, že by chcel opustiť svoj súčasný tím. Toto Wolff však zas a znova nahadzuje udicu smerom k holandskému pretekárovi a naznačuje, že môže mať aj iné dôvody na odchod z Red Bullu a potenciálny prestup do Mercedesu.

Kauza okolo Christiana Hornera rozpútala vlnu špekulácií okolo Maxa Verstappena. V pozadí ešte stále celkom neutíchla, no zdá sa, akoby sa obhajcu titulu už bytostne netýkala. Čo sa ho však môže a bude týkať, je napríklad výkonnosť pohonných jednotiek Red Bullu, ktoré sa v továrni pripravujú na rok 2026.

Zrejme na ne Toto Wolff narážal v Šanghaji, keď hovoril o rôznych “faktoroch”, ktoré bude musieť Max Verstappen zvážiť. “Keď sa pilot pridá k nejakému tímu, ide o veľa faktorov. Je jasné, že keď sa na to pozrieme z racionálneho pohľadu, tak zhodnotíme, že najrýchlejšie auto je v rukách najrýchlejšieho pilota.”

“Ale nemyslím si, že to je jediný dôvod, prečo zostávate na svojom mieste. Povedzme to tak, že pre jednoduchého človeka by to mohol byť jediný dôvod zostať vo svojom aute, ale možno pre niektorých ľudí existujú aj hlbšie roviny a uvažujú aj o ďalších faktoroch. Myslím si, že Max to v sebe má,” nazdáva sa šéf Mercedesu, no naznačil, že tým naráža na Verstappenovu schopnosť hľadieť do budúcna.

Ak by chcel Max Verstappen niekam odísť, Mercedes by vzhľadom na jeho súčasnú výkonnosť nepôsobil ako najlepšia voľba. Strieborné šípy by ho museli presvedčiť, že sa zo svojich problémov čoskoro dostanú a najneskôr v roku 2026 postavia majstrovské auto, ktorému Red Bull nedokáže konkurovať.

“Boli by sme ho schopní v tomto ohľade presvedčiť? Nemyslím si, že by v tejto veci šlo o presviedčanie,” zareagoval Wolff. “Myslím si, že Max pozná svet motoršportu lepšie než ktokoľvek iný. On sa rozhodne podľa toho, čo mu príde ako preňho dobré.”

“Pár faktorov hrá svoju rolu, ale on je tým jazdcom, ktorý spustí dominový efekt. Všetci čakajú na to, čo spraví,” naznačuje ďalšie prekvapenia na jazdeckom trhu. “Keby som bol Maxom, na rok 2025 by som zostal v Red Bulle, no ja nie som Max. Auto je najrýchlejšie, ale stále sú tu aj iné faktory.”

Podľa Wolffa by mohli rozhodnúť vyhliadky na rok 2026

Christian Horner pred pár dňami odkázal, že v motorárni Red Bullu sa pracuje naplno a všetko beží hladko. V konečnom dôsledku však tieto vyjadrenia veľa neznamenajú. Nemôžeme od šéfa tímu očakávať, že vopred prizná prehru.

Podľa Wolffových slov nemá cenu ťahať medové motúzy Verstappenovi popod nos, keďže jeho osobný tím má cit na to, aby vývoj prekukol aj sám. “Nemyslím si, že niekto by dokázal niečo predať Maxovi, Josovi (Verstappenovi) a Raymondovi (Vermeulenovi, manažérovi Maxa Verstappena). Motoršport spoločne poznajú tak dobre, že ich nepresvedčia vaše slová.”

“Verím tomu, že je to otázka ich pocitov, kde ich podľa nich čaká najlepšia budúcnosť vzhľadom na množstvo faktorov,” pokračoval rodák z Viedne. “Myslím si, že my sme vo veľmi dobrej pozícii pred rokom 2026. Stanovili sme si ambiciózne ciele pre pohonnú jednotku, batériu aj palivo. Ak dokážeme postaviť slušné šasi, tak budeme predstavovať hodnotnú ponuku, ale ktovie?”

Pripomeňme, že Nico Rosberg počas víkendu v Číne uviedol na margo zákulisných špekulácií, že Mercedes by chcel Carlosovi Sainzovi ponúknuť len zmluvu 1+1, teda ročný kontrakt s možnosťou opcie zo strany Tota Wolffa. Ak je to pravda, boli by to otvorené dvere pre príchod Verstappena.

Wolff odmieta Verstappena lákať veľkými sľubmi o tom, ako Mercedes v roku 2026 napodobní husársky kúsok zo sezóny 2014. Nie je vraj “žiadna garancia”, že to Mercedesu podobne vyjde, keďže sezóna 2014 bola “cestou do neznáma”. Tentoraz motorové pravidlá neprejdú takou dramatickou premenou.

“Pravdupovediac nie som dobrý predajca. Ide tu o fakty. Nie je správne preháňať, aby ste niekoho prilákali,” myslí si tretinový majiteľ Mercedesu. “Máme istú vývojovú krivku, stanovili sme si ambiciózne ciele. Veríme, že sú nevyhnutné, aby sme podávali silné výkony.”

“Samozrejme, ak sa medzi našimi súpermi nájde niekto, kto dá dokopy [sľubný] projekt, tak ktovie? Ja nie som dobrý v presviedčaní, len hovorím, čo si myslím,” zakončil Wolff.