logo F1online.sk

Čandhok by chcel vidieť Verstappena aj v inom tíme: Všetci velikáni vyhrali aj inde

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala29. 4. 2024

Max Verstappen má našliapnuté na to, aby sa koncom roka 2025 stal päťnásobným majstrom sveta a v ideálnom prípade atakoval hranicu 100 víťazstiev. Už toto ho vystrelí do štatistickej stratosféry, no Holanďanovej kariére bude ešte chýbať povestný zlatý punc. Získa ho, ak dokáže vyhrať aj v inej stajni, domnieva sa Karun Čandhok.

Ak nepríde žiaden nečakaný zásah zhora, do konca roka 2025 a príchodu nových pravidiel nám zostáva ešte 43 veľkých cien. Ak by nejakým zázrakom Max Verstappen vyhral všetky, v počte víťazstiev by sa dostal na číslo 101 a na Lewisa Hamiltona by strácal už len dva triumfy. Je vysoko nepravdepodobné, že by to dokázal, ale môžeme očakávať, že do stovky mu nebude chýbať tak veľa prvých miest.

Jeho neuveriteľná forma a vôbec úvahy o niečom takom nás nútia porovnávať ho s Ayrtonom Sennom, Michaelom Schumacherom či Lewisom Hamiltonom. Azda nikto nebude protirečiť tvrdeniu, že Verstappenovi obrovský talent nechýba, no pre Karuna Čandhoka bude dôležité, aby dosiahol niečo, čo aj vyššie menovaní jazdci.

“Čím ďalej, tým viac by som ho chcel vidieť jazdiť aj za niekoho iného. Chcel by som to vidieť,” uviedol bývalý Karun Čandhok počas prenosu z VC Číny. “S autom je ako jeden celok, dokázal by však skočiť do niečoho iného a zopakovať to? Keby šiel do Mercedesu… Velikáni histórie vyhrali vo viac než len jednej stajni: Schumacher, Fangio, Prost, Lewis…”

Monopost červených býkov Verstappenovi dokonale vyhovuje a z tohto pohľadu zatiaľ nemá dôvod opustiť Red Bull. Keby však o niečom uvažoval, azda aj v súvislosti so sezónou 2026, mohol by ho lákať napríklad Mercedes. Toto Wolff sa tým vlastne ani netají.

Podľa majstra sveta z roku 1996 Damona Hilla by mal však obrátiť zrak južnejšie. “Na jeho mieste by ma skôr zaujímalo, ako to dopadne vo Ferrari a nie v Mercedese. S Maxom v aute a tiež so všetkým, čo by so sebou mohol priniesť…”

“Myslíš, že v roku 2027 po Lewisovi?” skočil mu do toho Karun Čandhok. Hill by si azda vedel predstaviť, že by sa vo Ferrari vystriedali takéto dve mená, aj keď Verstappen má zmluvu do roku 2028. “Podpísaný kus papiera už nemá hodnotu ani toho samotného papiera. Môže si vybrať, čo len bude chcieť.”

Verstappen si buduje povesť a spojenie jeho s Ferrari by mohlo priniesť podobný ohlas ako spojenie s Lewisom Hamiltonom. “Ľudia už o ňom hovoria ako o jednom z najlepších jazdcov všetkých čias. Voči tomu nemôžem namietať.”

Ani argument, že Verstappen jazdí v najlepšom aute, nič neuberá z jeho štatistík, keďže si ho zaslúžil. “Má potrebnú techniku, ale dostal ju preto, že bol taký oslepujúco rýchly, agresívny a konkurencieschopný. Po stránke psychiky sa pozná. Nepotrebuje veľkú pomoc a má skvelý tím. Je takmer nezničiteľný.”