logo F1online.sk

Pre jazdcov je 24 veľkých cien priveľa. Nemusíte tu jazdiť, odkázal Domenicali

Lewis Hamilton, Lando Norris po štarte VC Číny 2024
© LAT Images/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 4. 2024

Formula 1 v posledných rokoch neustále navyšovala počet veľkých cien. V súčasnosti sa číslo stabilizovalo na 24, ale už sa ozývajú hlasy, že Liberty Media vidí ešte jedno alebo dve miestečka v kalendári. Stefano Domenicali však ubezpečil, že v najbližšej budúcnosti sa číslo 24 nebude zvyšovať, hoci podľa jazdcov je už to veľa.

Piloti Formuly 1 sa málokedy zhodnú, ale v tejto otázke pôsobí anketa absolútne jednoznačne. Aktuálny kalendár vystavuje ohromnému tlaku a preťaženiu zamestnancov tímov, ktorí sa nemôžu tešiť z luxusu v podobe súkromných letov a vysokých výplat. Nespokojnosť však zakaždým naráža na odmietnutie zo strany vedenia športu, ktoré premýšľa inak.

„Najdôležitejšie je, akú daň si to vyžiada na mechanikoch a inžinieroch,“ povedal o preplnenom kalendári pilot McLarenu Lando Norris. „Nemyslím si, že pre nás jazdcov je to také hrozné. My sa nemôžeme sťažovať. Sú tu však stovky našich mechanikov a inžinierov, ktorí musia veľa cestovať. Nie je to zdravé a nie je to udržateľné.“

„My nemáme problém. Nemali by ste sa na to pýtať nás, ale skôr zvyšku našich tímov. Limitujúcim faktorom nie je, či môžeme do auta nasadnúť každý deň, pretože podľa mňa môžeme, ale prioritou by podľa mňa mali byť samotné tímy,“ dodal Norris.

Pridávajú sa aj ďalší. V podstate všetci jazdci sa vyslovili absolútne jednohlasne. Dlhodobým kritikom preplneného kalendára je aj Max Verstappen. Ten sa už niekoľkokrát vyjadril, že nabitý program môže byť dôvodom, prečo z Formuly 1 odíde predčasne. „Ja mám pocit, že už sme ďaleko za hranou. Viem, že som stále mladý, ale tiež viem, že s 24 pretekmi každý rok nebudem pokračovať v kariére ďalších desať rokov,“ vyhlásil Holanďan.

„Ako povedal aj Lewis, myslím si, že je to o kvalite, nie o kvantite. Už som to povedal predtým a poviem to aj teraz, takáto situácia nie je udržateľná. Milujem pretekanie a veľa pretekám aj mimo Formulu 1, ale v jednom okamihu vám začne záležať na kvalite vášho života a množstve času mimo domova. Príde okamih, keď radšej budete sedieť doma a venovať sa iným projektom, pretože je šialené, koľko tomu musíte obetovať. Milujem to a momentálne s tým nemám problém, ale viem, že o pár rokov sa to zmení,“ varuje Verstappen.

Taký Lewis Hamilton poukázal na ďalšiu negatívnu stránku súčasnej situácie, ktorou je, samozrejme, ekologická udržateľnosť. To je jeden z hlavných cieľov Formuly 1, ale vlastne len v prípade, kým to neohrozí ohromujúce zisky tohto športu.

„24 pretekov je už možno za hranou. Musíme si dávať pozor na kvalitu, nie kvantitu. Musíme tiež myslieť na vplyv, aký máme na náš svet. Čím viac pretekov organizujeme, tým viac musíme cestovať. Udržateľnosť by mala byť v centre pozornosti smerom do budúcna,“ upozorňuje Hamilton.

Na štvrtú negatívnu stránku súčasného trendu poukázal Carlos Sainz. Ten je veľkým futbalovým fanúšikom a ako príklad použil Ligu majstrov, v ktorej môže tím za sezónu odohrať maximálne trinásť zápasov. Tento formát je rokmi overený, prakticky sa nezmenil a aj keď sa zápasy hrajú uprostred týždňa, práve exkluzivita pomohla ku globálnemu puncu celej súťaže.

„Mám veľmi rád Ligu majstrov, ktorú nemôžete sledovať veľmi často. Zápas Ligy majstrov spája programy ľudí v ten deň. Formula 1 riskuje, že sa ňou fanúšikovia presýtia. Keď budú preteky každý víkend, ľudia na nich stratia chuť. Myslím si, že Formula 1 musí zostať exkluzivitou, ľudia sa musia tešiť na preteky, nie si ju náhodou zapnúť každý víkend ako nejaký ligový zápas,“ odkázal Sainz.

Tvrdá odpoveď Liberty Media

Tieto sťažnosti a starosti sa však nestretli s veľkým pochopením zo strany Liberty Media. Tá na jednej strane sľubuje, že počet pretekov sa v dohľadnej budúcnosti nebude zvyšovať, ale zároveň tvrdo odmieta znižovanie. Odpoveď generálneho riaditeľa Formuly 1 Stefana Domenicaliho je viac ako veľavravná.

„Myslím si, že 24 je optimálne číslo,“ vyhlásil Talian pre televíziu Sky. „V tomto roku sme oznámili nový kalendár oveľa skôr, aby sa každý mohol pripraviť. Bol to ďalší krok v snahe regionalizovať kalendár. Nemôžeme to urobiť úplne, ale myslím si, že sme urobili správny krok, takže som veľmi spokojný.”

„S jazdcami som hovoril. Keď chcete jazdiť, môžete jazdiť každý deň; keď nechcete, tak to nie je povinné. Je to otázka rešpektu k fanúšikom, ktorí ich chcú vidieť. Máme zodpovednosť voči našim fanúšikom, partnerom, promotérom, sponzorom či vysielateľom. Čarom nášho športu sú hrdinovia, ktorých potrebujeme a ktorí sa musia tešiť z toho, čo robia,“ vyhlásil Domenicali.