logo F1online.sk

Andretti formálne pokrstil novú továreň v Silverstone. Cieľom je vstup do F1 v roku 2026

Andretti, ilustračné
© X/Andretti Formula E
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 4. 2024

Andretti Global sa nevzdáva. Sen Michaela Andrettiho o vstupe do Formuly 1 sa neskončil a bývalý pretekár – a dnes úspešný biznismen – pokračuje vo svojich plánoch na vstup v spolupráci s koncernom General Motors. Michael sa motoristickej verejnosti opäť pripomenul pri príležitosti otvorenia novej továrne.

V tomto zariadení pracuje tím už nejaký čas. Krátko predtým než ho Formula 1 oficiálne odmietla, pozval zástupcov médií, aby im ukázal nový domov svojho tímu. Toto mediálne úsilie mu nakoniec nepomohlo, ale odmietnutie zo strany F1 tiež nezastavilo jeho prípravy. „Projekt zostáva v neistote, zatiaľ čo v zákulisí pokračujú diskusie,“ popísal súčasný stav veci portál Motorsport.com.

Tím vraj cieli na vstup do Formuly 1 v roku 2026 a dúfa, že tentoraz dostane zelenú od FOM. Presvedčiť chce aj svojím rozrastajúcim sa zázemím. Andretti Global teraz potvrdil svoje presťahovanie na novú základňu o rozlohe 3700 metrov štvorcových v britskom Silverstone. Aerodynamické oddelenie tu vraj už naplno pracuje a mechanické bude nasledovať. Andretti nakoniec prevezme aj susednú budovu s rozlohou 6500 metrov štvorcových.

K tomu ešte treba pripočítať novú továreň tímu neďaleko Indianapolisu a časť výskumu a vývoja prebieha aj v továrni General Motors v Charlotte. Tím vraj chce v rokoch 2026 a 2027 jazdiť s motormi Renault a potom v roku 2028 prejsť na pohonné jednotky Cadillac, čím spečatí svoju premenu na čisto americký továrenský tím.

„Formula 1 je vrchol motoristického športu,“ povedal Michael Andretti pred nastúpenými zamestnancami pri príležitosti formálneho otvorenia továrne. „Pôsobíme v rôznych motoristických sériách, ale F1 je absolútny vrchol. Preto si myslím že pre našu značku by to bolo niečo obrovské.“

„Splnili by sme tak svoj cieľ a pôsobili v každej veľkej motoristickej sérii na svete. Je to náš cieľ a bol to náš cieľ niekoľko rokov. Sme pevne presvedčení, že sa tam nakoniec dostaneme,“ sľubuje Andretti.

„Okrem toho budujeme fantastický tím. Vybudovať skutočný tím úplne od nuly je pre Formulu 1 niečo unikátne. Myslím si, že keď sa nakoniec dostaneme na rošt, prekvapíme tým mnoho ľudí,“ dodal.