logo F1online.sk

General Motors sa nemieni vzdať a žiada stretnutie s FOM: Pokračujeme vo vývoji

Cadillac, ilustračné
© Wikimedia Commons
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 2. 2024

Snaha Michaela Andrettiho a General Motors o vstup do Formuly 1 nevyšla. Toto spojenie predstavovalo veľké lákadlo. Šport by rád videl čisto americký továrenský tím, ale žiada záväzok a zrejme aj viac peňazí. Už čoskoro bude na svete nová Concordská dohoda, od ktorej sa očakávajú omnoho prísnejšie a drahšie kritériá pre potenciálnych záujemcov. Zdá sa však, že General Motors to len tak niečo neodradí.

Formula 1 vraj navrhla Andrettimu a GM stretnutie, ale táto informácia sa akosi nedostala k svojmu adresátovi. Američania naštartovali svoje prípravy, ale tie môžu byť nakoniec nanič. Zatiaľ nevieme, aké sú po odmietnutí ich ďalšie plány, ale minimálne automobilka avizuje, že mieni o vstup do Formuly 1 naďalej bojovať.

Viceprezident spoločnosti pre výkonnosť a motoršport Jim Campbell prehovoril v mene General Motors vôbec prvýkrát na verejnosti po tom, čo Formula 1 31. januára odmietla prihlášku Andretti Global. „Z našej prihlášky s Andrettim máme skvelý pocit. FIA ju skúmala a porovnávala s ďalšími záujemcami a nakoniec jej dala zelenú,“ vyhlásil Campbell, ktorého cituje Motorsport.com.

„FOM zverejnila svoje stanovisko a my sme ich požiadali o stretnutie. Budeme to riešiť touto cestou. Veríme, že Andretti a Cadillac dokážu vybudovať konkurencieschopného uchádzača. Netvrdíme, že je to jednoduché, ale z histórie našich organizácii vieme uviesť príklady, keď sme boli úspešní v iných kategóriách motoristického športu. To platí ako pre Andretti, tak pre Cadillac. Naše tímy pokračujú vo vývoji auta, takže asi tak nejak na tom sme,“ vyhlásil Campbell.

Z jeho slov to vyzerá, že Američanov odmietnutie od FOM ani trochu neurazilo. F1 totiž nepriamo, ale zato dosť nápadne, odkázala, že ich projekt a produkt nie sú dostatočne konkurencieschopné. Američania sú však, ako sa zdá, ochotní bojovať za svoju prihlášku.

„Ako som povedal, veríme žiadosti, ktorú sme predložili,“ povedal Campbell. „V nej sme tlmočili schopnosti Andretti ako pretekárskeho tímu, tak Cadillacu ako výrobcu a technologického celku. Našej žiadosti dôverujeme a žiadame o stretnutie s FOM.“

Na otázku, či by vlastná pohonná jednotka Cadillacu mohla byť pripravená skôr ako v roku 2028, Campbell zdôraznil, že značka je v každom prípade obmedzená predpismi FIA. „Keď sa zaregistrujete ako dodávateľ pohonných jednotiek, musíte sa riadiť určitými konečnými termínmi. V našom prípade to bol jún minulého roka pre sezónu 2028. Ak chcete prísť o rok skôr, tak ste sa mali registrovať o rok skôr. Také sú skrátka pravidlá,“ vysvetlil Campbell.