logo F1online.sk

F1 sa pri posudzovaní Andrettiho žiadosti dopustila chyby. Rok vstupu nemá byť 2025, ale 2026

Michael Andretti
© Twitter/Ducati
Tomáš Masár
Tomáš Masár4. 2. 2024

Hoci sa Andretti usiluje rozšíriť rady F1 stoj čo stoj, Formula 1 mu svoju náruč nie a nie otvoriť. V najnovšom stanovisku informuje, že americkému celku neumožní vstúpiť do súťaže v roku 2025. Lenže to ani nebol Američanov plán. Andretti cieli na rok 2026, a to už niekoľko dlhých mesiacov.

Formula 1 zamietla Andrettiho žiadosť o vstup do súťaže v roku 2025. FOM sa totiž obáva, že by nebolo v schopnostiach amerického tímu etablovať sa na zmenu pravidiel a vybudovať v rozmedzí jedného roka dva úplne odlišné – a zároveň konkurencieschopné – monoposty.  

Lenže americký tím do súťaže v roku 2025 vstúpiť nechcel. Andrettiovci tvrdia, že už niekoľko mesiacov cielia na rok 2026. Namiesto dvoch odlišných monopostov by tak museli v krátkom časovom horizonte postaviť iba jeden.

„Keď Andretti Cadillac pred bezmála rokom vstúpil do prístupového procesu FIA, za preferovaný rok vstupu do F1 označil rok 2025,“ stojí v stanovisku amerického tímu. „FIA schválila našu žiadosť bez konkrétneho obmedzenia, takže nám z jej strany bolo umožnené vstúpiť do F1 ako v roku 2025, tak v roku 2026. Keďže má Andretti Cadillac možnosť voľby, rozhodol sa vstúpiť do F1 v roku 2026 – a to už pred niekoľkými mesiacmi.“

Vyzerá to tak, že sa F1 dopustila chyby. Nemuselo k nej však dôjsť, keby sa Andretti 12. decembra dostavil na stretnutie s FOM, na ktoré bol pozvaný a na ktorom si mohli obe strany vyjasniť všetky nezrovnalosti.

Vedenie Andretti Cadillac však tvrdí, že o nijakom stretnutí nevedelo, a to z toho dôvodu, že pozvánku na meeting neodoslal tímu samotný šéf F1 Stefano Domenicali, ale radový zamestnanec, čo malo za následok, že sa táto pozvánka ocitla v priečinku so spamom.

Americký tím deklaruje, že keby o pozvaní vedel, stretnutia by sa bez váhania zúčastnil. „O stretnutí sme nevedeli. Určite by sme však neodmietli stretnúť sa s vedením Formuly 1,“ uvádza sa vo vyhlásení.

„Osobné stretnutie na prediskutovanie obchodných záležitostí bolo a je pre Andretti Cadillac prvoradé. Vítame príležitosť stretnúť sa s vedením Formuly 1 a písomne sme im potvrdili náš záujem.“