logo F1online.sk

Verstappen: Autá sú prirýchle, aby sa dalo bojovať koleso na koleso

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala5. 9. 2020

Aktuálne monoposty Formuly 1 sú rýchlejšie ako kedykoľvek predtým, čo je určite atraktívne. Na druhej strane ale práve ich rýchlosť môže za to, že aktuálne ročníky majú toľko pretekov, ktoré sa menia na procesie, argumentuje Max Verstappen.

V porovnaní s minulosťou majú autá nevídané množstvo prítlaku. Vďaka tomu sú v zákrutách neuveriteľne rýchle, ale len dovtedy, kým majú pred sebou voľnú trať. Akonáhle sa vpredu objaví auto, ktoré začne vytvárať turbulencie, strata prítlaku je enormná. Dôsledkom je neschopnosť áut jazdiť v tesnom závese a relatívne málo predbiehania.

“Autá sú super-rýchle, a kvôli tomu sa nedá jazdiť za iným autom,” reční Max Verstappen, ktorý tak naráža na svoje belgické preteky. Presne tam to vraj zažil. “Pár kôl sa mi darilo držať za Valtterim — povedzme vo vzdialenosti okolo 1,2 alebo 1,3 sekundy. Ale bližšie sa už ísť nedá.”

“V pomalých zákrutách prídete o toľko prítlaku, že nemáte vôbec žiadnu priľnavosť. V podstate všetky tieto aspekty hrajú svoju rolu. A kvôli týmto faktorom máme nudné preteky,” myslí si pilot Red Bullu.

Veľké zlepšenie by malo prísť v roku 2022, a mierne úpravy čakajú aj budúcoročné monoposty. FIA chce zásahmi predovšetkým do podlahy znížiť prítlak áut o desať percent. “Chcú nejaké úpravy už aj pre nasledujúci rok, prídeme o trochu prítlaku. Ale autá sú stále príliš rýchle a v skutočnosti aj príliš široké. Ani to nám nepomáha.”

A rovnako tak atraktivite nepomáha dominancia Mercedesu, ktorý má takú rýchlosť, že neohrozene vyhráva jednu kvalifikáciu za druhou a v pretekoch na tom nie je oveľa horšie. V doterajšom priebehu sezóny sme videli vyhrať už len Maxa Verstappena, aj to vďaka tomu, že Mercedes mal vážne problémy s pneumatikami.

Lewis Hamilton tvrdí, že mu je ľúto fanúšikov. “To sa, samozrejme, len snažia byť milí, ale vo svojom vnútri chcú všetkých zničiť. To by som chcel robiť aj ja,” dodáva Verstappen. “Chcel by som všetkých rozobrať a pokúsiť sa dať každému jedno kolo. Ale potom na tlačovke musíte byť niekedy aj politicky korektní a povedať — je to trochu nudné, všakže? Čo iné majú povedať?”

Súvisiace články