logo F1online.sk

Leclerc dúfa, že sa dostane do Q3, hoci zatiaľ na to jeho Ferrari nemá

Charles Leclerc pred Sebastianom Vettelom
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala4. 9. 2020

Charles Leclerc sa na svoje vyhliadky pred sobotou v Monze pozerá triezvo. Hoci ho kvalifikačné simulácie príjemne prekvapili, momentálne podľa neho Ferrari nemá rýchlosť na to, aby postúpilo do tretej časti kvalifikácie.

Po Veľkej cene Belgicka čaká Ferrari ďalší náročný víkend. V Monze je roviniek ešte viac ako v Spa-Francorchamps, čo situáciu nijako nezlepšuje. Pohonná jednotka jednoducho so súpermi nestíha a prítlaku už niet z čoho uberať.

Piatkové výsledky ale až tak tragicky nevyzerali. Leclerc obsadil dvakrát deviate miesto. “Myslím si, že sme očakávali o trochu horšie jazdy s malým množstvom paliva,” priznáva Charles Leclerc. “Ale s plným autom sme zas čakali o čosi lepšie.”

“Rozhodne sa musíme pokúsiť niečo na tie preteky nájsť. Inak to bude veľmi, veľmi ťažké. Zdá sa, že máme pomerne veľké problémy s balansom a celkovou degradáciou pneumatík počas stintov s natankovaným autom. V tomto smere sa toho dá ešte veľa spraviť, ale pohľad na naše kvalifikačné tempo je celkom pozitívny,” konštatuje mladý Monačan.

V sobotu by si podľa Leclerca chcelo dať Ferrari za cieľ postup do Q3. “Dúfam, že sa dostaneme do Q3, ale myslím si, že to bude veľmi tesné. Momentálne, realisticky, nemáme výkon na to, aby sme sa do Q3 dostali, ale sme blízko.”

Sebastian Vettel sa v piatok opäť raz roztočil, keď sa na výjazde zo zákruty Lesmo 1 až príliš oprel o opotrebované pneumatiky Pirelli. Nasledovali hodiny, no na jeho šťastie, mohol pokračovať. Bariéru len jemne pohladil.

“S autom sa jazdí ťažko, ale ako som už povedal, toto nie je prvýkrát. Kde strácame? Myslím si, že strácame na rovinkách, čo sa čakalo,” odpovedá neprekvapený Vettel. “Chýba nám priľnavosť na nájazde do zákrut, a to prakticky na všetkých štyroch kolesách. Auto sa dosť šmýka, je to oštara. Ale áno, je veľmi ťažké spraviť všetko správne a zajazdiť dobré kolo. Pokúsime sa to do zajtra trochu zlepšiť.”

Aj Nemcovi robilo po tréningoch starosti opotrebovanie pneumatík. Vettel má teóriu, čo to podľa neho spôsobilo; Pirelli pre tento víkend stanovilo o čosi vyššie minimálne tlaky v predných pneumatikách ako tomu bolo pred rokom.

“Myslím si, že čiastočne sa pod tým v pretekoch podpisujú tieto balónové tlaky, ku ktorým nás nútia. Nepomáha nám to,” dodáva Vettel. “Je to ďaleko od toho, kde by pneumatiky chceli byť. No musíme sa držať pravidiel. V pretekoch to bude ťažké.”

Súvisiace články