logo F1online.sk

Leclerc nechápe: V ľavotočivých zákrutách bolo auto neovládateľné

Charles Leclerc
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 6. 2023

S Ferrari to ide naozaj „od desiatich k piatim“. V posledných týždňoch postihlo Scuderiu viac ako dosť katastrof a ani v Španielsku sa tomuto tímu nevyhla ďalšia. Charles Leclerc vypadol v Barcelone už v Q1 a do nedeľných pretekov odštartuje z devätnásteho miesta. Ešte úplne presne nevieme, čo sa stalo, ale Monačan má podozrenie, že jeho Ferrari nebolo v poriadku.

Ako by povedal klasik: „Furt dačo!“ Ferrari skrátka nie je súdené zažiť hladký víkend, ale treba povedať, že do značnej miery si tím tieto problémy spôsobuje sám. Devätnáste miesto Charlesa Leclerca v španielskej kvalifikácii pôjde len ťažko na vrub pilota, keď jeho tímový kolega odštartuje do pretekov z prvého radu.

„Zatiaľ nemám žiadne odpovede,“ povedal po svojom predčasnom konci v kvalifikácii Charles Leclerc. „Môžem povedať len toľko, že auto bolo v ľavotočivých zákrutách neovládateľné. V pravotočivých som mal veľmi podobný pocit, ako dnes ráno v treťom tréningu, ale v ľavotočivých niečo nefungovalo. Musíme to zanalyzovať a pochopiť, pretože auto veľmi zaostalo za očakávaniami.“

Vo vysielačke v priebehu prvej časti kvalifikácie Monačan avizoval problémy so zadnou časťou monopostu. Vraj ich sprvu pripisoval pneumatikám, ale po nasadení čerstvej sady už nepochyboval, že problém má jeho monopost.

„Myslel som si, že za to mohla prvá sada pneumatík, ale potom sme prezuli a ten pocit bol úplne rovnaký. V ľavotočivých zákrutách som nemal žiadnu priľnavosť v zadnej časti, takže musíme skontrolovať auto. Budem však veľmi prekvapený, keď sa nakoniec zistí, že všetko bolo v poriadku,“ hovorí Charles.

„Dokonca aj pred vyvesením červených vlajok som takmer stratil kontrolu v jednej z ľavých zákrut a skončil v štrku. Auto sa skrátka správalo veľmi, veľmi zvláštne. Musíme to skontrolovať,“ dodal Leclerc.

Monačan dostal vylepšený monopost ako druhý. V prvom piatkovom tréningu jazdil so starou špecifikáciou, v druhom a treťom už tím nasadil vylepšenia aj jemu. Všetko sa vraj zdalo byť v poriadku a problémy nastali až v kvalifikácii.

„Nielen v piatok, ale aj v sobotu ráno v náročných podmienkach som sa v aute cítil naozaj dobre, takže niečo skutočne nebolo v poriadku,“ povedal Leclerc.