logo F1online.sk

Verstappen jazdil ako posadnutý. Heroickým výkonom porazil Alonsa a má pole position

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala27. 5. 2023

Kvalifikácia na nedeľnú Veľkú cenu Monaka priniesla vskutku strhujúce divadlo. Dočkali sme sa napínavej bitky o každú tisícinku sekundy, ktorú nakoniec vyhral Max Verstappen. Mnohí doteraz nechápu, ako sa mu to podarilo. Posledným sektorom letel ako posadnutý.

O všetkom sa rozhodlo v úplnom závere kvalifikácie. Na čele sme mali najskôr Estebana Ocona, ktorý využil zrýchľujúcu sa trať a na prekvapenie všetkých sa vyšvihol na predbežnú pole position. Na oslavy však bolo priskoro. Museli sme si počkať, kým svoje kolá dokončia top tímy.

V tom sa Charlesovi Leclercovi podarilo skvelé kolo a v okamihu sme mali nového favorita na pole position. Za ním však nasledoval Fernando Alonso, ktorý počas celej kvalifikácie podľa vlastných slov jazdil “ako zviera”. Keď sa teda ocitol na prvej priečke, nezostávalo nám iné, len uznanlivo pokývať hlavou.

Na trati bol ešte aj Max Verstappen, ale Holanďan po prvých dvoch sektoroch strácal dve desatiny na priebežného lídra Alonsa. Jeho fanúšikovia azda už strácali nádej, no vtom sa v kokpite neskutočne rozohnil.

Na stiahnutie straty mu stačil posledný sektor. Verstappen bol v ňom o neuveriteľné tri desatiny lepší ako majster sveta z rokov 2005 a 2006. Po prejazde cieľom si poriadne vydýchol a vo vysielačke prezradil, že dokonca dvakrát trafil bariéru. Fenomenálna jazda!

Fernando Alonso však nesmútil. Aj keď ziskom pole position by bol už veľmi blízko prvého víťazstva v sezóne, uvedomoval si, že aj druhá priečka predstavuje skvelý výsledok. “Dobrá práca, chlapci. Nebuďte sklamaní, toto je kúzelné. Pred dvoma mesiacmi sme na toto nepomýšľali. Dobrá práca.”

Tretie miesto zostalo v rukách domáceho hrdinu Charlesa Leclerca. Pilot Ferrari však ešte nemá isté, že si ho aj ponechá. V závere kvalifikácie totiž počas prejazdu tunelom zablokoval Landa Norrisa, o ktorom ho zrejme tím zabudol informovať. Komisári incident prešetrujú a my čakáme na ich rozhodnutie.

Esteban Ocon v Monaku takisto pozitívne prekvapil. Francúz si štvrté miesto z uličiek kniežatstva určite bude môcť zapísať do životopisu a ktovie, ak sa v nedeľu niečo prihodí jazdcom pred ním, tak získať pre Alpine aj pódium.

Carlos Sainz berie piatu priečku pred Lewisom Hamiltonom. Sedemnásobný majster sveta mal však namále a takmer sa nedostal do elitnej desiatky. Počas druhej časti hlásil problémy so zadným zavesením, po čom navštívil svojich mechanikov. Netušíme, čoho sa tieto problémy týkali, ale Hamilton po pár minútach pokračoval.

Pred posledným kolom v Q2 však nemal optimálne zohriate pneumatiky. Informoval o tom aj svojho inžiniera, ktorý mu odkázal, že už nemá na výber. Keďže sa nachádzal v zóne vypadnutia, musel zaťať päste a zatlačiť na to. Brit ukázal svoje skúsenosti a zajazdil potrebné kolo. V Q3 si nakoniec poradil aj s tímovým kolegom Georgeom Russellom, pred ktorým skončil ešte Pierre Gasly.

V prvej desiatke sme mali aj Júkiho Cunodu a Landa Norrisa. Je možné, že Norris by sa v závere ešte posunul vyššie, no to sa už nedozvieme. Po strete s Charlesom Leclercom sa jeho kvalifikácia skončila.

Mohla sa však skončiť oveľa skôr. Počas Q2 rodák z Bristolu trafil bariéru na výjazde zo šikany a zlomil si ľavé predné zavesenie. Pokračoval, no keď v zákrute Tabac monopost nechcel zatočiť, uvedomil si, že takto ďaleko nezájde. Mechanici sa vyznamenali, keď 20-minútovú opravu poškodených závesov zvládli za polovičný čas a Norris mohol jazdiť aj v Q3.

Do TOP 10 sa v sobotu neprebojovali Lance Stroll, čo je z pohľadu Aston Martinu obrovským sklamaním, ale ani Sergio Pérez. Mexičan dnes podal katastrofálny výkon, keď tvrdo vrazil do bariéry v Sainte Dévote. Monopost RB19 zostal nepojazdný a čo je horšie, pri jeho odpratávaní ho maršali so žeriavom zdvihli vysoko do vzduchu. Všetci si tak spravili veľmi cenné fotografie podlahy a všetkých jej tajomstiev.

Výsledky kvalifikácie na VC Monaka 2023:

https://pbs.twimg.com/media/FxJSus_WwAQxn_K?format=jpg&name=medium