logo F1online.skF1online.sk

Leclercov recept na zdolanie Red Bullu v Monaku: Potrebujete špeciálne kolo

Charles Leclerc
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 5. 2023

Obrovská šanca aspoň prerušiť hegemóniu Red Bullu. Tím obhajcov titulu nebude môcť v Monaku využiť svoje najväčšie zbrane, naopak, monopostom súperov by tu mohli pomôcť niektoré vlastnosti ich áut. Svoje kúzla by tu mohlo predviesť aj monacké kvalifikačné knieža Charles Leclerc.

Tunajší rodák je na domácej pôde priam prekliaty. Nedarilo sa mu tu už v časoch Formuly 2 a aj keď v posledných dvoch rokoch vybojoval pole position, nikdy to nedotiahol ani na pódium.

Ďalší rok a ďalší pokus. Ferrari sa síce v tomto roku trápi a na Red Bull stráca naozaj veľa, ale to v Monaku nemusí veľa znamenať. Tu potrebujete hlavne dobre zahriať gumy a predviesť jedno šialené kolo. Zdá sa, že na toto je Scuderia s Leclercom za volantom vyzbrojená viac ako dobre. Monačan však vie, že na zdolanie Red Bullu bude jeho tím potrebovať ešte niečo navyše.

„Úprimne si myslím, že Red Bull je stále najväčší favorit,“ povedal na štvrtkovej tlačovke Leclerc. „Ale so špeciálnym kolom ich možno dokážeme zdolať v kvalifikácii.“

„V pretekoch sú extrémne rýchli, ale na takejto trati, na ktorej je predbiehanie veľmi náročné… Nesmieme však zabúdať, že nie len Red Bull je rýchly – Aston Martin bude taktiež bojovať o víťazstvo a Mercedes priviezol veľmi pozmenené auto. Bude zaujímavé sledovať, aká bude ich výkonnosť. Uvidíme, ako na tom budeme a čo bude možné dosiahnuť,“ dodal Leclerc.

Ten už v minulosti dokázal, že si na tejto trati dokáže poradiť. Monačan je známy tým, že mestské okruhy patria k jeho obľúbeným. Okrem toho sa narodil len pár metrov od týchto miest a po okruhu F1 chodil každý deň autobusom do školy.

„Na tejto trati musíte postupovať krok po kroku až na limit. Keď do toho dáte v kvalifikácii úplne všetko, je to neuveriteľný pocit,“ hovorí domáci pretekár. „Len to vzrušenie a adrenalín na tejto trati je niečo úžasné.“

„Trochu mi to pripomína moje začiatky na motokárach, keď naozaj nemáte čas myslieť, pretože nemáte žiadne rovinky – je to zákruta za zákrutou. Určite je to najlepšia kvalifikácia v roku,“ povedal Leclerc.

Súvisiace články

Diskusia