logo F1online.sk

Clarkson: Ak sa McLaren nezlepší, Norris by mohol zamieriť do Audi

Lando Norris
© LAT Images/McLaren Media Centre
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 5. 2023

Lando Norris je už nejaký ten piatok považovaný za jedného z najtalentovanejších jazdcov na štartovom rošte, ktorý však nemá k dispozícii konkurencieschopný monopost.  Hoci je Brit stále mladý, roky utekajú a očividne mu začína dochádzať trpezlivosť. Je preto v hre jeho prestup? Kam by zamieril? Tom Clarkson v tom má, zdá sa, jasno. Dvadsaťtriročného pretekára si vie predstaviť v tíme z Hinwilu.

McLaren si pred začiatkom sezóny stanovil za cieľ umiestniť sa v Pohári konštruktérov prinajhoršom na štvrtom mieste, no od tohto predsavzatia je v súčasnosti na míle vzdialený.

V tímovej súťaži síce okupuje solídnu piatu priečku, no zatiaľ čo má na konte dovedna len štrnásť bodov, štvrté Ferrari až 78.

Pokiaľ sa tím z Wokingu v nasledujúcich ročníkoch výrazne nezlepší, je pravdepodobné, že Norris sa začne obzerať po iných možnostiach.

„Jeho zmluva vyprší na konci roku 2025,“ uviedol novinár Tom Clarkson v podcaste F1 Nation. „Domnievam sa, že potrebuje vidieť nejaký značný progres zo strany McLarenu. David Sanchéz, ktorý má dohliadať na dizajn auta, sa k tímu pripojí až v januári 2024, čo znamená, že výsledky jeho práce uvidíme až v roku 2025, ktorý bude zároveň Landovým posledným rokom v tíme.“

„Ďalšia otázka, ktorú si musíme položiť, je, povedzme, že stráca trpezlivosť a myslí si, že musí ísť inam, aby vyhrával preteky a majstrovstvá sveta. Kam zamieri?“

Podľa Clarksona sú dvere do Red Bullu, Mercedesu a Ferrari v súčasnosti zavreté. Norrisa si však vie predstaviť vo farbách Audi.

„Zamieri do Red Bullu? Nie. Ferrari? Nemyslím si, že k tomu dôjde. A čo Mercedes? Tam by mohol potenciálne prestúpiť po odchode Lewisa Hamiltona do dôchodku, ale nevieme, kedy k tomu dôjde. V konečnom dôsledku sa vyslovil, že tam chce zostať, kým nezíska ôsmy titul majstra sveta. Neviem, aké sú jeho ďalšie možnosti a či by boli potenciálne lepšie ako to, kde sa v súčasnosti nachádza.“

„Norris by potreboval, aby mu bola predostretá úplne nová ponuka – možno od Audi?“

„Je tu jeden tím, o ktorom sme sa nezmienili, no myslím si, že by pre neho mohol byť potenciálne atraktívny a je ním Audi,“ poznamenal Clarkson.

Vedelo by však Audi poskytnúť Norrisovi víťazný monopost takpovediac okamžite? Pravdepodobne nie. Nemeckému gigantovi by zrejme trvalo roky, kým by sa prepracoval na absolútnu špicu. Mal by Norris na to dostatok trpezlivosti?

„K jeho prestupu do Audi by mohlo dôjsť v roku 2026 po tom, čo mu vyprší zmluva s McLarenom. Andreas Seidl, ktorý tam teraz šéfuje, je veľkým fanúšikom Landa Norrisa. Audi bude mať tiež všetky zdroje, ktoré potrebuje na víťazstvo vo Formule 1.“

„Otázka však znie, budú pripravení hneď v prvý deň? Je to veľmi nepravdepodobné. Ak tam Lando prestúpi v roku 2026, bude trvať najmenej ďalšie tri roky, kým bude môcť vyhrávať. Nebude v takom prípade lepšie zostať tam, kde je teraz? Je to naozaj ošemetná situácia,“ uzavrel Američan.