logo F1online.sk

Špekulácie o spojení Hamiltona a Ferrari: Sme pokrvní bratia, odkázal Wolff

Lewis Hamilton a Charles Leclerc
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 5. 2023

V týždni pred Veľkou cenou Monaka prichádzajú médiá so stále pozoruhodnejšími informáciami. Lewis Hamilton do Ferrari, Honda sa spojí s Aston Martinom, inžinieri Red Bullu sú naďalej lákaní do Maranella. Zdá sa, že jazdci ani novinári sa na tlačovkách v Monaku nebudú nudiť.

V pondelok vydal britský denník Daily Mail článok, v ktorom informoval o lukratívnej ponuke pre Lewisa Hamiltona. Tomu vraj prezident Ferrari John Elkann núka 40-miliónov libier ročne, ak prestúpi do Ferrari a doplní v tíme Charlesa Leclerca. Monacký pretekár medzitým rokuje o predĺžení svojej zmluvy a talianske zdroje naznačujú, že s Ferrari sa blížia k dohode.

„Veľmi silné špekulácie vyvierajú na povrch zakaždým, keď sa končí Hamiltonova zmluva,“ napísala talianska Gazzetta dello Sport o spojení sedemnásobného šampióna s Ferrari.

Nie je ťažké za týmito „únikmi“ vidieť snahu zainteresovaných strán o zlepšenie svojej vyjednávacej pozície, či už Leclercovej pri rokovaniach s Ferrari, alebo Hamiltonovej pri predĺžení zmluvy s Mercedesom. Veľmi dobre si pritom pamätáme, že nech sa Lewis a jeho šéf Toto Wolff tvária akokoľvek priateľsky, raz sa ich rokovania natiahli až do nového roka.

Situácia by sa mohla zopakovať a Gazzetta pripomína dve údajné stretnutia Hamiltona s Johnom Elkannom ešte v roku 2019, keď sa taliansko-americký biznismen vraj pokúšal vytvoriť jazdeckú dvojicu Hamilton – Leclerc. Práve vtedy sa jednania Hamiltona s Wolffom pretiahli až do nového roku 2020, ale nakoniec dospeli k dohode.

„Tieto špekulácie sa vynárajú každé dva roky, keď potrebujeme podpísať nový kontrakt. Nič z toho nie je pravda. Diskusie prebiehajú normálne a bez časového stresu“ povedal v rozhovore pre rakúsky OE24 šéf Mercedesu Toto Wolff. Tieto slová však pochádzajú ešte z doby pred článkom britského Daily Mail. Na bezprostrednú Rakúšanovu reakciu si tak musíme počkať do Monaka.

„Je trochu nepríjemné, keď dvaja priatelia, pokrvní bratia, ktorí spolu boli v dobrom aj v zlom desať rokov, odrazu musia diskutovať o peniazoch,“ priznal Wolff.

Ferrari je pritom podľa Gazzetty v jednoduchej pozícii. Jej jazdci majú zmluvy aj na rok 2024 a Scuderia si potrebuje zaistiť, že niektorá z hviezd bude pokračovať v červenom. Bude to Charles Leclerc?

„Leclerc mieni dodržať svoju aktuálnu zmluvu a Elkann ho považuje za nevymeniteľného a nenahraditeľného. Prezident mu sľúbil dlhodobé predĺženie zmluvy a záruku, že bude lídrom tímu na trati, keďže dôvera v schopnosti španielskeho pretekára poklesla,“ napísala Gazzetta.

Samotný taliansky denník však nezašiel tak ďaleko ako Daily Mail. Nepoprel, ani nevyvrátil, informácie o ponuke zo strany Ferrari a v Gazzette dosť pochybujú, že by sa prestup mohol stať skutočnosťou. V tejto súvislosti operoval skôr so správou Daily Mail, než aby prišiel s vlastnými informáciami. K prípadu sa teda Taliani postavili podobne skepticky ako väčšina verejnosti.