logo F1online.sk

V Taliansku reagujú na britské špekulácie: Príchod inžinierov Red Bullu je stále na stole

Charles Leclerc, Ferrari ilustračné
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 5. 2023

Keď britský denník Daily Mail prišiel v pondelok ráno s informáciou, že Ferrari sa chystá ponúknuť lukratívnu zmluvu Lewisovi Hamiltonovi, vyvolalo to zmiešané reakcie. Pochopiteľne však medzi nimi prevládala všeobecná nedôvera. S pobavením na tieto informácie reagoval aj známy taliansky reportér Giuliano Duchessa.

„Nie je to pravda, čoskoro o tom napíšem, ak máte záujem,“ reagoval na Twitteri taliansky novinár, ktorého trochu pobavila správa britského Daily Mail, že prezident Ferrari John Elkann sa chystá ponúknuť 40 miliónov libier ročne Lewisovi Hamiltonovi, ktorý má vo Ferrari nahradiť Carlosa Sainza.

Ako povedal, tak aj učinil. Duchessa ešte v ten istý deň vydal článok pre portál Formu1a.uno, v ktorom ani tak nereagoval na správy britských médií, ale skôr priniesol vlastné zákulisné informácie z diania v Maranelle.

„John Elkann navštívil Maranello, aby tam diskutoval o prvej časti sezóny, situácii okolo Laurenta Mekiesa a angažovaní vysokopostavených zamestnancov konkurenčných tímov, ale tiež aby ubezpečil jazdcov a pokročil v rokovaniach o predĺžení zmluvy Charlesa Leclerca,“ napísal Duchessa.

Tento taliansky novinár pravidelne prináša správy „z kuchyne“ Ferrari. Po správach z Británie sa rozhodol priniesť informácie, ktoré sa dostali k nemu ako k jednému z najznámejších „insiderov“ z prostredia Ferrari.

„Scuderia pokračuje v práci. Prezident Elkann na niekoľko dní navštívil Maranello, aby absolvoval sériu stretnutí. Asi si každý dokáže predstaviť, že prebehli určité diskusie týkajúce sa konkurencieschopnosti Ferrari, ale tém rozhovorov bolo viacero. Zdroje naznačujú, že po vzájomných ubezpečeniach je predĺženie Leclercovej zmluvy bližšie,“ píšu v Taliansku.

Následne sa (vraj) riešili personálne otázky na najvyššej úrovni a témou bolo uvoľnenie Laurenta Mekiesa, ktorý by sa o pár mesiacov mal stať šéfom AlphaTauri. „Záležitosť zostáva nevyriešená. V čase písania tohto článku nedošlo k dohode s Red Bullom, takže sa očakáva, že Laurent bude pokračovať v práci aj v Monaku a v Barcelone. Ak by odstúpil – podobne ako Binotto – niekto tak vysokopostavený bude musieť absolvovať 12-mesačnú povinnú dovolenku; to sa však zrejme nestane,“ píše Duchessa.

Ferrari sa vraj s uvoľnením Mekiesa neponáhľa. Má s ním uzavretú dlhodobú zmluvu a ak chce Red Bull francúzskeho inžiniera do svojich služieb, Ferrari je pripravené rokovať. Podľa Duchessu je tak stále na stole možnosť, že by Ferrari dokázalo prilákať do svojich radov niektorých vysokopostavených inžinierov Red Bullu.

„Nie je žiadnym tajomstvom, že osobnosti ako Enrico Balbo, Paul Monaghan a Pierre Waché by sa mohli objaviť v červenom. Red Bull tento požiar rýchlo hasil, ale z Maranella sa naďalej šíria špekulácie o príchode niektorých vysokopostavených inžinierov. Neslobodno podceniť skutočnosť, že Leclerc a Sainz dostali v tejto súvislosti pevné záruky,“ napísal taliansky novinár.