logo F1online.sk

Albon sa osopil na svoj tím: Nemôžeme bojovať s ostatnými a zároveň šetriť pneumatiky!

Alex Albon
© Twitter/Williams F1
Tomáš Masár
Tomáš Masár10. 5. 2023

Alex Albon je považovaný za azda najpokojnejšieho a najmilšieho chlapíka v štartovom poli. Tentokrát však jeho pohár trpezlivosti pretiekol. Čo ho tak napajedilo?

Thajsko-britský pretekár figuroval po kvalifikácii v Miami na uspokojivom jedenástom mieste. Hoci je Williams pravdepodobne najpomalším tímom na štartovom rošte, Albon si robil zálusk na zisk aspoň jedného majstrovského bodu.

Nedeľňajšie preteky však priniesli trpké vytriezvenie. Williams jednak nemal dostatočnú rýchlosť a taktiež sa strategicky nevyznamenal.

Dvadsaťsedemročný pretekár totiž v určitej fáze pretekov dostal od svojho tímu pokyn, aby šetril pneumatiky, zatiaľ čo Albon chcel na to zatlačiť a zviesť súboje s pretekármi pred ním.

Keďže pilotovi jazdiacemu pod thajskou licenciou sa vidina šetrenia pneumatík javila byť vo fáze veľkej ceny, kedy sa rozhoduje o konečnom poradí, hlúpa a nelogická, na svoj tím sa vo vysielačke oboril a adresoval mu niekoľko ostrých slov.

„Ak si správne pamätám, tak k tomu došlo v čase, keď mi bolo povedané, aby som spravoval pneumatiky, následkom čoho by nám ušli autá pred nami,“ vyslovil sa bývalý pretekár Red Bullu či AlphaTauri. „Mali sme tak dve možnosti. Buď to skúsiť, nešetriť pneumatiky a pokúsiť sa dostihnúť autá pred nami a predbehnúť ich, alebo zostať vzadu.“

„Radšej budem agresívny a potom znesiem následky neskôr, ako by som to nikdy neskúsil a skončil posledný. To bol dôvod, prečo som tímu povedal, že s ich pokynom nesúhlasím.“

„Zároveň odo mňa chceli, aby som v prvých kolách na to nesmierne zatlačil, následkom čoho sa pneumatiky začali rýchlo drobiť. S tým som teda tiež nesúhlasil. Nesúhlasil som tak trochu so všetkým.“

Okruh v Miami tímu z Grove papierovo vyhovovať nemal a ani nevyhovoval. Podľa Albona sa ukázalo, ako na tom Williams, bez pomoci priaznivých okolností, v skutočnosti je.

„V Miami bol problém v tom, že  sme jednoducho nemali tempo,“ poznamenal. „Snažíme sa skúšať rôzne vecí, no myslím si, že realita je taká, že sme deviate alebo desiate najpomalšie auto,“ vyšiel s kožou na trh.

„Väčšinu víkendov dokážeme z auta vyťažiť maximum, no na tratiach, kde sa pneumatiky rýchlo opotrebúvajú, sa ukazujú naše slabiny.“

„Dnes sa skutočne ukázalo, že takéto typy okruhov nám spravidla nevyhovujú. V kvalifikácii sme odviedli skvelú prácu a toto bolo naše dnešné skutočné tempo. Dúfajme, že ďalší okruh [v Imole] nám bude sedieť viac,“ doplnil Albon.

Súvisiace články